avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 620 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... Calcularea stagiului realizat in vederea acordarii ...
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

Calcularea stagiului realizat in vederea acordarii pensiei

buna ziua.
Va rog sa dati cu parerea..sporul de lucru sistemtaic peste program intra ca plus la vechime, adica de exemplu un individ lucreaza 8 ore normal si 8 ore peste program...cele 8 ore suplimentare intra ca plus la vechime?
Cel mai recent răspuns: Gabriela Pintea , Consilier juridic 00:54, 3 August 2010
Nu intra
Pentru orele lucrate in plus peste durata normala de lucru primiti spor intre 10 si 45%
temeiul legal puteti sa-mi scrieti va rog.
Nu pot spune temeiul legal, intrucat in nici un act normativ nu se stipuleaza ca munca in regim de lucru peste durata normala de lucru este vechime in plus.

Din cate stiu eu, se acorda sporul de vechime in munca prevazut de Decretul 112 / 1965 pentru munca desfasurata în tari cu clima greu de suportat si spor urmare activitatii in grupe superioare de munca.

Lg 57/1974:
Personalul cu funcţii de execuţie şi cel operativ, care prin natura muncii lucrează peste programul normal de lucru, poate primi, în locul retribuţiei pentru ore suplimentare, o retribuţie tarifară mai mare cu 5 - 25%, care se stabileşte în raport cu timpul prevăzut a fi prestat, în medie lunară, peste programul normal de lucru.

Acest tip de spor a mai fost reglementat: H.C.M. Nr. 1505/1954 ; Art. 71 (4) / Lg. 57/1974; HG 266/1990; Lg 49/11992; CCM
Ultima modificare: Marți, 27 Iulie 2010
Bruta, utilizator
1. Nu se acorda vechime (stagiu de cotizare) in plus dar daca pentru aceste sume s-a platit contributia pentru pensie atunci veti beneficia de un punctaj mai mare.
2. Nu conteaza programul de lucru (8 ore pe zi sau mai multe sau mai putine), pentru pensie este acelasi stagiu de cotizare. Conteaza numai venitul obtinut pentru care s-a platit contributia legala.
melcsy a scris:
buna ziua.
Va rog sa dati cu parerea..sporul de lucru sistemtaic peste program intra ca plus la vechime, adica de exemplu un individ lucreaza 8 ore normal si 8 ore peste program...cele 8 ore suplimentare intra ca plus la vechime?

Dvs. intrebati despre sporul pentru lucrul sistematic peste program sau despre orele suplimentare, efectuate sporadic?

Nici sporul pentru lucrul sistematic peste program si nici orele suplimentare nu constituie vechime in munca tocmai pentru ca nu exista nicio prevedere legala in acest sens.

Sporul pentru lucrul sistematic peste programul normal de lucru este spor cu caracter permanent, orele suplimentare nu sunt.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Majorare salariala intre 5-25% brezel brezel exista ceva lege care reglementeaza majorarile de salariu intre 5%- 25% pt.sporurile de calculator care sau platit inainte de anul 2001 si daca se iau in ... (vezi toată discuția)
Determinarea pensiei pentru orele lucrate suplimentar conform legii nr. 57/1974, functia sef autocoloana [b]la cererea de iesire la pensie limita de virsta mi s-a pretins adeverinta pentru suma de 25%salar mentionata in cartea de munca linga cea de salariu,pentru ... (vezi toată discuția)
Neconcordanta intre carnetul de munca si fluturasi. dumitruzaharia dumitruzaharia Buna seara! Din anul 1997 si pana in prezent am pastrat toti FLUTURASII. In urma verificarii acestora cu datele inscrise in CARNETUL DE MUNCA sunt diferente ... (vezi toată discuția)