avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 532 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... Determinarea pensiei pentru orele lucrate suplimentar ...
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

Determinarea pensiei pentru orele lucrate suplimentar conform Legii nr. 57/1974, functia sef autocoloana

la cererea de iesire la pensie limita de virsta mi s-a pretins adeverinta pentru suma de 25%salar mentionata in cartea de munca linga cea de salariu,pentru ca acel spor sa fie luat incalcul la majorarea punctului de pensie.Pentru anii 1978 pina 1984 am fost retribuit conform leg.57/1974 cu salariu plus spor de munca ne normata pentru timpul a fi prestat in medie lunara peste program normal de lucru. Onor casa de pensii refuza sa ia in calcul acele sume deorece nu repreznta lucru sistematic peste program.Paradoxul este ca pentru fosti alti colegi de luicru au beneficiat de marirea p[unctului de pensie prin luarea in calcul a acestui spor
Cel mai recent răspuns: Gabriela Pintea , Consilier juridic 00:11, 26 Noiembrie 2010
Am o rugaminte: sa-mi spuneti ce scrie in carnetul de munca in dreptul sporului de 25% si daca acest spor a fost avut in vedere la determinarea punctajului mediu anual. Nu este legal sa vi se solicite adeverinta pentru venituri inscrise in carnetul de munca. In adeverinta este trecut sporul tot in procent de 25%, ca in carnetul de munca, sau este un alt procent?

Daca discutam despre lucrul sistematic peste program, acesta este spor cu caracter permanent. Orele suplimentare, insa, nu sunt avute in vedere la determinarea punctajului mediu anual, potrivit mentiunii de la pct. VI al anexei OUG nr. 4/2005:
Nu sunt luate in calcul la stabilirea punctajului mediu anual, intrucat nu au facut parte din baza de calcul a pensiilor, conform legislatiei anterioare datei de 1 aprilie 2001:
-formele de retribuire in acord sau cu bucata, in regie ori dupa timp, pe baza de tarife sau cote procentuale;
-participarea la beneficii a oamenilor muncii din unitatile economice;
-premiile anuale si premiile acordate in cursul anului pentru realizari deosebite;
-recompensele cu caracter limitat, acordate personalului din unele sectoare de activitate;
-diurnele de deplasare si de delegare, indemnizatiile de delegare, detasare si transfer;
-drepturile de autor;
-drepturile platite potrivit dispozitiilor legale, in cazul desfacerii contractului de munca;
-al 13-lea salariu;
-alte sporuri care nu au avut caracter permanent.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Perioade lucrate in acord divele divele As vrea sa stiu daca perioada lucrata in acord, inainte de 1990, s-a luat in calcul la stabilirea pensiei ptr. limita de varsta?In ce procent? Venitul ... (vezi toată discuția)
Venituri cu contributie cas ngogu ngogu Daca cineva are bunavointa sa ma lamureasca daca in perioada 1968-1971, sporurile de santier si premiile au intrat ca venituri contributive la CAS, si sunt ... (vezi toată discuția)
Sporuri luate in cacul la pensie smeagull smeagull Buna ziua, Va rog sa ma ajutati cu un sfat in urmatoarea problema: Un salariat, in perioada dinainte de \"89, a primit urmatoarele sporuri: - pentru ... (vezi toată discuția)