Buna ziua
Va rog sa ma ajutati cu 3 raspunsuri.
1. Daca in prezent nu am niciun venit, ramanand fara serviciu in mai, nu sunt asigurata (din punct de vedere medical). Dar stiu ca ori parintii mei ori copiii ma pot asigura. Este adevarat?
2. Trebuie sa platesc obligatoriu aceasta asigurare, conform Lg 95/2006?
3. Cat este salariul minim pentru persoanele cu studii superioare (ciclul Bologna) 1200 ron sau 900? Dar pentru cei cu studii medii?
Daca ati ramas fara serviciu in mai, iar ultima contributie la sanatate a fost achitata de angajator in luna aprilie,mai sunteti asigurata inca 3 luni,adica inclusiv luna iulie.
Daca aveti sot sau copii care lucreaza cu contract individual de munca puteti deveni coasigurat la asigurarea lor. Adica.....trebuie sa mearga la locul de munca sa completeze niste documente prin care sa declare ca nu aveti niciun venit,cu o adeverinta de la administratia financiara care sa demonstreze acest lucru si declarand ca va are in intretinere.
Ordinul CNAS 617/2007 spune ca pot deveni coasigurati sotul/sotia si parintii asiguratului.Gasiti ordinul pe site-ul CNAS la sectiunea legislatie.
Daca nu aveti sot sau copii care sa va declare coasigurat,va trebuie sa incheiati un contract de asigurare cu casa de asigurare de care apartineti si sa platiti lunar o contributie calculata la venitul minim pe economie, pentru a putea beneficia de servicii medicale.