avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 367 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice PFA, II, AF - Persoana fizica ... profesii libere
Discuție deschisă în PFA, II, AF - Persoana fizica autorizată, Întreprindere individuală, Asociaţie familială

profesii libere

buna.as dori sa stiu daca activitatea pe care o desfasor se incadreaza in categoria profesii libere sau[liberale]si anume cod caen5630,venituri comerciale pe baza declaratiei 200.lucrez ca intreprindere individuala si pe langa acestea am absolvit cursul de lucrator comercial.nelamurirea mea provine din declaratiile si deciziile de impunere unde cei de la finante ma introduc in 2categorii si anume[venituri comerciale si profesii libere]dar platesc un singur impozit pe un singur venit din activitatea pe care o desfasor si anume[baruri si alte unitati de servire a bauturilor alcoolice si nealcoolice]aceasta activitate intra in categoria "profeii libere"????????????????????????#-o
Cel mai recent răspuns: Alexandru Suteu , Consultant fiscal 07:01, 28 Iulie 2010
NU.
Nu practicati o profesie liberala.
Profesie liberală desemnează o ocupaţie intelectuală, exercitată de o persoană pe cont propriu (liber-profesionist) care face parte, în mod obligatoriu, dintr-un ordin profesional.
Ex. arhitect, avocat, notar, executor judecatoresc, profesionist insolventa, expert contabil, auditor financiar, expert tehnic, evaluator, farmacist, medic, scriitor, etc.
Ultima modificare: Miercuri, 28 Iulie 2010
legalmgm, utilizator
O lamurire a "nedumeririi " dvs. va este data de OUG 44/2008 privind desfăşurarea activităţilor economice de către persoanele fizice autorizate, întreprinderile individuale şi întreprinderile familiale, care prevede:

CAPITOLUL I: Dispoziţii generale
Art. 1
(1)Prezenta ordonanţă de urgenţă reglementează accesul la activitatea economică, procedura de înregistrare în registrul comerţului şi de autorizare a funcţionării şi regimul juridic al persoanelor fizice autorizate să desfăşoare activităţi economice, precum şi al întreprinderilor individuale şi familiale.
(2)Prezenta ordonanţă de urgenţă nu se aplică profesiilor liberale, precum şi acelor activităţi economice a căror desfăşurare este organizată şi reglementată prin legi speciale.

CONCLUZIE:

- comerciantii, vor fi autorizati in conformitate cu OUG 44/2008, adica prin Oficiul Registrului Comertului si vor avea de la ORC un F__/___/____ similar "J-ului" de la societatile comerciale (J___/____/___) si un CIF emis de Administratia financiara pe baza Declaratiei 070;
- in schimb, profesiile libere (sau liberale cum ar fi mai corect spus, termenul de libere a fost introdus in lege de dl Florin Georgescu pe vremea cand facea politica ( de stanga spunea dansul) d'aia a fortat introducerea trermenului de "profesie libera", daca ar fi facut politica de dreapta ar fi lasat in mod firesc denumirea consacrata si fireasca de "profesie liberala"), nu se autorizeaza prin ORC (adica in conformitate cu OUG 44/2008) ele fiind reglementate de legi speciale cum ar fi: OUG 75/1999 profesia de auditor financiar,...,
- profesiile libere isi obtin CIF-ul de la organul fiscal prin depunerea DEclaratiei 070 in 15 zile de la data inceperii activitatii si sunt autorizate de organismul profesional ( Baroul avocatilor, pentru avocati, UNNPR pentru notari, CAFR pentru auditorii financiari, etc.)

PRIN URMARE:
- dvs. desfasurati o activitate comericala si nu una libera, in declaratia 200, sunt specificate categoriiile de activitati ale caror venituri se declara , dvs. veti bifa casuta cu " activitati de natura comerciala".

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Auditor energetic pentru cladiri - pfa sau profesie liberala stefansn stefansn Buna ziua, Sunt auditor energetic pentru cladiri atestat de Ministerul Dezvolatarii si sunt inregistrat la RC ca PFA cu codul CAEN 7112. Pot desfasura ... (vezi toată discuția)
Pfa expert contabil ContSters50047 ContSters50047 desi au aparut normele metodologice de aplicare lg 571/2003 / modificate si completate, nu mi este clar daca , activitatea de prestari servicii a ... (vezi toată discuția)
Mai exista pfi? magdalena iacobescu magdalena iacobescu Lucrez ca si colaborator la o firma imobiliara de unde mi s-a spus sa-mi fac un PFI dar la Adminstratia Financiara din orasul meu Gaesti nu au auzit de asa ... (vezi toată discuția)