avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 400 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... este scutit angajatorul de taxe daca angajeaza o ...
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

este scutit angajatorul de taxe daca angajeaza o persoana care este in somaj?

Buna ziua,
eu sunt in somaj pana pe 1.08.2010 si as vrea sa stiu daca ma angajeaza cineva acum,este scutit de taxe pentru mine 6 luni?daca asa este legea,si daca in cazul meu se mai aplica?:sorry:
multumesc.
Cel mai recent răspuns: giulia82 , utilizator 19:01, 29 Iulie 2010
1. Daca va duceti la AJOFM cu CIM (incheiat cu o data anterioara date de 01.08) nu mai aveti nevoie de celelalte acte (CI, acte studii etc.).
2. Sa cereti la AJOFM si un formular de conventie pe care sa-l semneze angajatorul, altfel nu beneficiaza de facilitatile din OUG 13/2010.
tudorvaleriu a scris:

1. Daca va duceti la AJOFM cu CIM (incheiat cu o data anterioara date de 01.08) nu mai aveti nevoie de celelalte acte (CI, acte studii etc.).
2. Sa cereti la AJOFM si un formular de conventie pe care sa-l semneze angajatorul, altfel nu beneficiaza de facilitatile din OUG 13/2010.

daca contractul il fac cu data de 28.07.2010 cele 6 luni se pun in calcul incepand cu data de 28.07.2010 sau incepand cu 1.07.2010?angajatorul este obligat sa ma tina angajata la el 12 luni,dar daca eu in astea 12 luni imi caut in alta parte,pot pleca fara sa ii fac angajatorului nici o problema sau si eu sunt obligata sa raman la el?
multumesc anticipat

1. Va mai redau din OUG 13/2010:
Art. 2 - (1) Scutirea de la plata contribuţiilor de asigurări sociale datorate de angajatori, potrivit legii, pentru persoanele prevăzute la art. 1 alin. (1) se acordă începând cu luna următoare lunii stabilirii raporturilor de muncă.
(2) În situaţia în care stabilirea raporturilor de muncă se realizează începând cu data de întâi a lunii, scutirea de la plata contribuţiilor de asigurări sociale datorate de angajatori, potrivit legii, pentru persoanele prevăzute la art. 1 alin. (1) se acordă începând cu această dată.
(3) În sensul prezentei ordonanţe de urgenţă, prin noţiunea de contribuţii de asigurări sociale se înţelege contribuţia de asigurări sociale, contribuţia de asigurări pentru şomaj, contribuţia de asigurări pentru accidente de muncă şi boli profesionale, contribuţia la fondul de garantare pentru plata creanţelor salariale, contribuţia pentru asigurări sociale de sănătate, inclusiv contribuţia pentru concedii şi indemnizaţii de asigurări sociale de sănătate, datorate, potrivit legii, de angajatori.
Art. 3 - În situaţiile în care raporturile de muncă ale persoanelor prevăzute la art. 1 alin. (1) încetează anterior perioadei de 12 luni, în temeiul art. 55 lit. b) sau al art. 65 din Legea nr. 53/2003 - Codul muncii, cu modificările şi completările ulterioare, angajatorii sunt obligaţi să plătească sumele de care au fost scutiţi, reprezentând contribuţiile de asigurări sociale datorate pe perioada menţinerii în activitate, pentru fiecare persoană care a fost încadrată în baza prevederilor prezentei ordonanţei de urgenţă.

2. Cele 6 luni de scutire incep de la 01.08.2010.
3. Daca demisionati dvs. (art.79 din Codul muncii) angajatorul nu mai plateste sumele de care a fost scutit.
4. Dati-mi o adresa de e-mail si va trimit OUG 13/2010.
Am fost la somaj sa cer acel formular de conventie(ordonanta 13/2010) si a zis ca trebuie sa iau un formular "instiintare privind incadrarea in munca si Situatie privind locurile de munca vacanta"si maine merg cu aceste formulare semnate de patron,cu cartea de munca si buletinul tot acolo,si a spus sa trec data de incepere a activitatii cu 1.08.2010,i-am spus ca somajul meu inceteaza cu 1.08.2010 si a spus ca nu e nici o problema,ca ma incadrez...sper sa fie asa...
1. Formularele pe care vi le-au dat se dau pentru orice somer angajatdeci nu sunt special pentru a beneficia de prevederile OUG 13/2010.
2. Eu zic sa completati acele formulare cu data de incepere a serviciului cu 29.07.2010.
3. Parerea mea este ca vor sa va duca cu vorba cei de la AJOFM, deoarece OUG 13/2010 spune clar, la art.1: "...persoane provenite din rândul şomerilor aflate în evidenţa agenţiilor pentru ocuparea forţei de muncă cu minimum 3 luni anterioare datei stabilirii raporturilor de muncă..."

Alte discuții în legătură

Angajare din somaj haiducu haiducu am gasit doua fete care sunt in somaj ,si vreau sa le angajaez in s.c la care sunt administrator. va rog sa-mi spuneti cine trebuie sa mearga la ajofm pentru ... (vezi toată discuția)
Oug nr. 13/2010 - beneficiari haiducu haiducu cine beneficiaza de OUG13/2010 angajatul SAU angajatorul ? cand angajatorul angajeaza din somaj??????? (vezi toată discuția)
Angajare someri septimiu_f septimiu_f Ca si angajator de ce avantaje pot beneficia la angajarea de someri in urma deschiderii unui punct de lucru. Mentionez ca am dat in somaj un angajat prin ... (vezi toată discuția)