Sunt o persoana cu handicap fizic de gr. I si doresc sa incep o activitate lucrativa ca persoana fizica autorizata. Din cate stiu, persoanele cu handicap beneficiaza, indiferent de venit, de scutire in ceea ce priveste impozitul pe venit. Insa, ca angajat propriu, ce alte impozite ar mai trebui sa platesc, tinand cont de situatia mea speciala?
Poate fi vorba si de plata contributiilor care se datoreaza de catre angajator si anagajat in cazul in care aveti incheiat un contract individual de munca - CAS, CASS, ajutor de somaj, comision ITM, fond de risc si accidente etc.
Din cate stiu, ca PFA eu sunt propriul meu angajat, iar alti angajati nu voi avea. Toate acele taxe enumerate trebuie sa le platesc pentru mine? Ma intereseaza in mod specific cazul unei persoane cu handicap, tinand cont de eventuale scutiri de la plata impozitelor.
Daca legile speciale prin care sunt prevazute aceste contributii nu prevad scutirea de la plata acestora a persoanelor fizice cu handicap fizic, atunci sunteti obligat sa le platiti.
Deci daca aveti un contract de munca inregistrat la ITM, atunci sunteti obligat sa platiti comisionul ITM care este de 0,75 % din salariul brut realizat.
Persoana fizica autorizata,nu are calitatea si nu poate fi angajat.Cine-i semneaza contractul de munca? Nici vorba de inregistrate la ITN. El poate insa sa incheie contracte de asigurare cu casa de pensii,de sanatate si de somaj,la un salariu propus,dar nu mai mic decat cel minim pe econpomie,si poate dispune prin decizie interne ca platile obligatiilo de asigurari sa fie trecute pe cheltuieli in Registrul de incasari si plati.
Multumesc pentru raspuns. Ati spus "poate". Pe mine ma intereseaza insa daca este obligatoriu. Ca persoana cu handicap, beneficiez oricum de asistenta medicala, iar in loc de pensie am indemnizatie, asa ca ma intereseaza ca impozitele sa fie cat mai mici (mai ales ca nu voi castiga mult).