un contract de vanzare cu clauza de intretinere ar fi mai bun decat un testament, care ulterior va fi atacat de copiii dvs
buna ziua.
contract de intretinere NU contract de vanzare-cumparare cu clauza de intretinere !!
incheiati un astfel de contract in forma autentica, obtineti un certificat medico legal care sa ateste faptul ca sunteti in deplinatate facultatilor mentale si mergeti la notar si cu un martor, un vecin / o vecina.
ulterior sa se intabuleze contractul in CF . ;)
Puteti face testament:
- fie olograf ( scris in intregime de mana - nu la calculator- semnat si datat de dvs.);
- fie autentic ( la notar).
Vor avea efecte dupa decesul dvs.
Cu mentiunea ca ambele pot fi atacate dupa decesul dvs. de catre mostenitorii rezervatari ( copiii dvs.), si pot sa-si culeaga rezerva, legatarului ( persoana care v-a ingrijit) ii va ramane restul.
Contractul de intretinere este o idee buna, in sensul ca nu va putea fi atacat de copii. Acesta este un contract prin care se transfera, in timpul vietii proprietatea asupa imobilului, in schimbul intretinerii ( alimente, medicamente, ingrijire) pt tot restul vietii dvs.
Dupa cum am subliniat, efectele difera, pt ca in cazul intretinerii, dvs. nu mai sunteti proprietar, puteti solicita rezilierea contractului doar in instanta, pt neexecutarea obligatiei de intretinere ( daca persoana nu isi indeplineste obligatiile).
Va multumesc ! Consider insa aberant ca pentru mostenitorii rezervatari să nu existe o proceduta de anulare a acestui drept, pe vremuri se numea dezmostenire si, in filosofia dreptului tinea de meritologie, dupa cum e si firesc. Nu ai dat nimic, nu primesti nimic, existau reglementari clare de tipul do ut des sau anularea. Sa inteleg că vor lua cate o treime , adica cei doi copii total indiferenti la suferinta si cel care ma ingrijeste la fel ? Veti fi de acord cu mine ca aceasta legiferare este partinitoare si cel putin amorala ! Deci nu mai exista dezmostenire motivata cu probe , etc ??? Multumesc anticipat !
In prezent exista exheredarea, dar rezervatarii culeg totusi rezerva - prin varianta testamentului, cum am spus mai sus.
Mai exista nedemnitatea, dar presupune una din urmatoarele conditii:
- tentativa de omor;
- grava calomnie;
- nedenuntarea faptuitorului in caz de omor.
Nici una nu se aplica in speta.
Din pacate asta este legislatia, tocmai pt a-i proteja pe rezervatari, care nu trebuie sa fie merituosi, doar sa existe, si pt a proteja mostenirea, sa nu incapa pe mainile unui strain de succesiune ( cel putin nu toata, doar cotitatea disponibila).