Fiind la o varsta cand trebuie sa te gandesti si la cele vesnice, dores sa redactez un testament prin care sa las mostenire, dup cum este moral si logic, persoanei care m-a ingrijit in toti acesti ani, o casa la tara al carei proprietar sunt . Din nefericire, cei doi copii cu drept deplin de mostenitori au uitat de mult ca au un tata bolnav (sunt divortat si singur), nici nu stiu pe unde mai sunt. Ce proceduri trebuie urmate pentru a fi sigur ca, asa cum merita , omul care m-a ajutat, un barbat de calitate morala indubitabila, va primi ceea ce i se cuvine ? Va multumesc pentru timpul acordat.
Nu comentez, va multumesc doar pentru profesionalism. Totusi, doar sa existi pentru a mosteni averi fabuloase, de exemplu, fara nici un merit si impotriva vointei decedatului... nu pot sa cred ca aceasta este o gandire globala a acestui aspect, sunt convins ca iarasi suntem atipici! Unde e libertatea de opţiune ? Si daca vand proprietatea inante de deces, si atunci respectivul cumparator va fi atacat in instanta ? De facto, eu am ceva doar cat traiesc si nu am dreptul de a dona, de exemplu, alta varianta ?! Imi apar a fi ceva foarte jalnic ....
Aveti dreptul de a dispune de bunurile dvs. cum doriti.
Insa, dupa decesul dvs. de exemplu:
- daca donati ( chiar si unuia dintre mostenitori), pot solicita reductiunea liberalitatilor excesive si culeg rezerva;
- daca vindeti, mostenitorii pot ataca in instanta contractul de vanzare-cumparare pt motive de nulitate sau anulabilitate sau in temeiul actiunii in simulatie, daca suspecteaza ca este in fapt o donatie simulata, pot solicita reductiunea liberalitatilor excesive si culeg rezerva; - singurul contract care nu poate fi asimilat donatiei este contractul de intretinere, cum am spus mai sus.
Toate acestea teoretic. Orice act poate fi atacat, asta nu inseamna ca reclamantul va avea castig de cauza. Practic, nu il puteti pune la adapost pe dobanditor, dar nici nu se poate sti daca mostenitorii vor ataca vreun act.
Si puteti sa comentati, cine stie cine citeste forumul dintre legiuitori si poate le vine vreo idee:)
Daca imi permiteti o parere personala, nici o lege nu favorizeaza sau defavorizeaza pe nimeni. Intr-un proces o parte castiga cealalta pierde.