avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1127 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... mostenire
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

mostenire

Pentru o familie fără copii, cu părinţii ambilor soţi în viaţă, cu un frate, respectiv o soră şi nepoţi, există vreo posibilitate de contract sau testament prin care în cazul decesului unuia dintre soţi, celălalt să fie unicul moştenitor?
Dacă da, care este procedura?
Dacă nu, care este cel mai bun tip de testament?
Cel mai recent răspuns: Ana-Maria Dutescu , Avocat 22:22, 29 Iulie 2010
Va puteti face testamente reciproc.Dvs. tesatati in favoarea sotului si viceversa. Testamentul autentic este recomandat .
Ultima modificare: Joi, 29 Iulie 2010
ContSters47264, utilizator
Acest testament reciproc nu poate fi ,,atacat"?
Cu mulţumiri
Atentie! fiecare sa isi faca testamentul sau, daca e un sigur testament reciproc nu e valabil.
E bine sa le faceti ca la mostenire sa nu vina toti mostenitorii legali ( fratii/surorile si parintii), ci doar sotul supravietuitor.

Totusi, legea recunoaste dreptul la rezerva succesorala parintilor defunctului, deci acestia ar putea ataca testamentul pt a culege rezerva.
Este clar, fiecare face testamentul său.
În cazul în care părinţii soţilor decedează, fratele/sora şi nepoţii pot ataca testamentul?

Cu respect
Nu.

De principiu orice act poate fi atacat, doar ca in cazul acesta fratii/surorile si/sau nepotii nu au drept sa atace.

Alte discuții în legătură

Mătușa mea, necăsătorită și fără copii, mi-a făcut testament. poate fi atacat de frații ei sau de ceilalți nepoți? Viovascu Viovascu Sora mamei mele, necăsătorită, fără copii, și cu părinții decedați, vrea să imi lase mie apartamentul ei. Eu sunt nepoată după una dintre surori. ... (vezi toată discuția)
Succesiune fara mostenitori rezervatari dariad dariad In cazul dezbaterii unei astfel de succesiuni, cum se procedeaza? Caz concret. Persoana care decedeaza se presupune ca a lasat un testament sau a avut ... (vezi toată discuția)
Contestare testament sot supravietuitor george1967 george1967 Va supun atentiei urmatorul caz : Tatal meu se casatoreste in anul 2003 . Face impreuna cu sotia testamente autentice reciproce ( anul 2004 ) Sotia ... (vezi toată discuția)