Va supun atentiei urmatorul caz :
Tatal meu se casatoreste in anul 2003 .
Face impreuna cu sotia testamente autentice reciproce ( anul 2004 )
Sotia dispune prin testament pentru momentul incetarii sale din viata, sa lase sotului intreaga sa avere, mobila si imobila, instituindu-l legatar universal ( art.888 cod civil )
Sotia fara descendenti, parintii decedati, doua surori in viata.
Sotia tatalui meu a decedat in anul 2010
Tatal meu accepta succesiunea, obtine certificatul de mostenitor.
Cine poate contesta acest testament autentic si in cat timp de la deschiderea succesiunii poate fi atacat pe cale judecatoreasca ?
Va multumesc anticipat pentru sprijin .
Testamentul poate fi contestat de surorile sotiei tatalui dvs. pentru ca in lipsa acestuia ar veni la mostenire. Avand in vedere ca testamentul este autentic actiunea de anulare a testamentului are sanse mici de reusita.
Dispozitia testamentara este un act juridic SOLEMN.
Iar intre autentic si solemn nu se pune semnul egalitatii.
Nu numai actul ...pe care a lipit notarul timbre e un act solemn.
Este "la fel de" solemn si testamentul olograf (scris, datat si semnat de mana testatorului ...cu pensula pe peretele din dormitor)
Asa ca nu reusesc sa inteleg de ce afirmati ca ar fi mai greu sau mai usor de "zdruncinat" un testament dupa cum este sau nu este autentificat. Nici pomeneala!
IN SPETA, e greu de presupus ca surorile ar avea vreo sansa, intrucat colateralii privilegiati (fratii si surorile defunctului) nu sunt mostenitori rezervatari.
Dar nu le opreste nimeni ...sa se afle in treaba pe rolul instantelor de judecata cu vreun motiv de nulitate (gen lipsa de discernamant a testatorului) in termenul de prescriptie (3 ani).
Fratii si surorile nu sunt rezervatari, fiii insa, da. V-as ruga sa-mi raspundeti ce se poate face in cazul in care moare partenerul care are 2 copii, unul dintre ei avand la randul lui 2 copii? Tot in conditiile in care sotul si sotia si-au facut testament reciproc , numindu-se reciproc legatari universali? Daca fii sau nepotii nu respecta testamentul lasat de tata si il contesta sotia supravietuitoare la cat va avea dreptul? In conditiile in care s-au casatorit in regim de bunuri comune, bunurile dobandite de sotie inaintea casatoriei, sau cele obtinute in timpul casatoriei, dar prin vanzarea bunurilor ce-i apartineau inainte de casatorie, vor intra si ele la mostenirea impreuna cu rezervatarii? Pentru a preintampina o astfel de situatie ,ce ar fi de facut inainte ca sotul (cu copii si nepoti) sa moara si pentru a nu o lasa pe sotia supravietuitoare expusa la probleme?
Testament
george1967
Va supun atentiei urmatorul caz :
Tatal meu se casatoreste in anul 2003 .
Face impreuna cu sotia testamente autentice reciproce ( anul 2004 )
Sotia ... (vezi toată discuția)