avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 244 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... MAI MULTE SANCTIUNI DISCIPLINARE ACELUIASI SALARIAT PT ...
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

MAI MULTE SANCTIUNI DISCIPLINARE ACELUIASI SALARIAT PT ACCEASI FAPTA IN CURSUL ACELEIASI LUNI.

Am un salariat care saptamanl savarseste aceeasi fapta, totul a aincaput cu un avertisment, apoi santiune 5 % pe luna in curs, acum vad ca saptamanl primesc referat de la seful sau sa-l sanctionez cu 5 % din salariu pe luna in curs.
pot sa-i aplic aceeasi sanctiune, pt aceeasi fapta de mai multe ori pe luna, ? practic ar fi mai multe sanctiuni raportate la un salariu...cel din luna in curs.

multumesc
Cel mai recent răspuns: haragascosmina , utilizator 15:34, 2 Octombrie 2014
1. nu este aceeasi fapta. sunt fapte diferite cu aceeasi actiune
2. sanctiunile disciplinare se aplica gradual in ordinea prevazuta de lege...de la avertisment la cea mai grea sanctiune desfacerea disciplinara a CIM
pt. LYLY-ANA: poti aplica urmatoarea sanctiune- lit b art 264 alin 1 Cmuncii.
Depinde si ce scrie in ROI.
irol a scris:

.....
2. sanctiunile disciplinare se aplica gradual in ordinea prevazuta de lege...de la avertisment la cea mai grea sanctiune desfacerea disciplinara a CIM
pt. LYLY-ANA: poti aplica urmatoarea sanctiune- lit b art 264 alin 1 Cmuncii.
Depinde si ce scrie in ROI.

1. Codul Muncii a fost republicat , iar art.264 alin.1 C.mun. nu se mai refera la sanctiunile disciplinare.
2. Sanctiunea suspendarii contractului individual de muncă pentru o perioadă ce nu poate depăşi 10 zile lucrătoare a fost abrogata.
3. Sanctiunile disciplinare nu se aplica gradual in ordinea prevazuta de Codul Muncii.
Multumesc pentru raspuns. Deci in concluzie ,salariatului in cauza i se poate aplica o alta sanctiune disciplinara.Aici nu eram lamurita,dar actiunea este aceeasi si fapta este diferita. Multumesc mult.
Art. 249. Pentru aceeaşi abatere disciplinară se poate aplica numai o singură sancţiune.
Nu inteleg cum sa-l interpretez in practica.
Am urmatoarea abatere disciplinara: absente nemotivate. La prima abatere (primele absente nemotivate) am dat ca si sanctiune disciplinara avertisment scris. In acelasi an, la distanta destul de mica de timp, aceasta abatere disciplinara (absente nemotivate) s-a repetat. In acest caz eu nu mai pot sa dau nici o sanctiune disciplinara pt ca deja am dat una pt aceasta abatere disciplinara (absente nemotivate)?
Cum se interpreteaza exact acest text de lege, in practica?
Interpretarea este in sensul ca pentru o abatere disciplinara nu se pot aplica doua sau mai multe sanctiuni deodata .

In situatia expusa de dvs, pentru savarsirea aceleasi abateri in decursul timpului se pot aplica sanctiuni distincte sau chiar aceeasi sanctiune.
De exemplu, in luna ianuarie s-a sanctionat cu avertisment pentru absente nemotivate . In luna septembrie a aceluiasi an , se poate aplica o noua sanctiune pentru aceeasi abatere - absenta nemotivate.

Alte discuții în legătură

Desfacerea contractului de munca florin96 florin96 Perioada absentata de la serviciu a fost 01-06 ianuarie (01, 02, 03, 04 sarbatori). Pentru cele doua zile de lucru succesive nemotivate se poate desface legal ... (vezi toată discuția)
Parasirea locului de munca florina-popa florina-popa Buna ziua, Un salariat nu s-a mai prezentat la munca de 3 zile.Ce trebuie sa fac? Ii trimit adresa acasa ? (vezi toată discuția)
Absente nemotivate rak0770 rak0770 Un salariat lipseste nemotivat in fiecare luna cate o zi sau doua. Cum se poate desface CIM? (vezi toată discuția)