avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 470 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... cine poate sa imi spuna daca beneficiez de ccc
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

cine poate sa imi spuna daca beneficiez de ccc

o sa nasc pe 1 august 2010 si in luna septembrie anul trecut am lucrate doar 2 zile (am avut concediu fara plata momentan am aflat)si in luna august pana in data de 18 august , iulie e completa
Cel mai recent răspuns: Bruta , utilizator 13:19, 30 Iulie 2010
Din Norma de aplicare a OUG 148/2005:
Art. 4 - (1) Concediul şi indemnizaţia lunară pentru creşterea copilului, prevăzute de ordonanţa de urgenţă, se acordă persoanelor îndreptăţite, dacă acestea au realizat venituri profesionale supuse impozitului pe venit, potrivit prevederilor Legii nr. 571/2003 privind Codul fiscal, cu modificările şi completările ulterioare, denumită în continuare Codul fiscal, timp de 12 luni în ultimul an anterior datei naşterii copilului sau, după caz, de la data la care s-a realizat încredinţarea în vederea adopţiei, s-a aprobat adopţia ori s-a instituit plasamentul sau tutela.
(2) De drepturile prevăzute la alin. (1) beneficiază şi persoanele care realizează venituri supuse impozitului pe venit, dar care, potrivit legii, sunt scutite de plata acestora.
(3) În calculul celor 12 luni prevăzute la alin. (1) se includ şi fracţiunile de lună în care s-au realizat venituri profesionale supuse impozitului pe venit, precum şi cele în care solicitanţii s-au aflat în una sau mai multe dintre situaţiile prevăzute la art. 1 alin. (2) din ordonanţa de urgenţă, considerate, în înţelesul ordonanţei de urgenţă, lună întreagă.
(4) Prin fracţiune de lună se înţelege efectuarea a cel puţin jumătate din zilele lucrătoare din acea lună în care persoana îndreptăţită a realizat venituri profesionale supuse impozitului pe venit, potrivit Codului fiscal, ori s-a aflat în una sau mai multe dintre situaţiile prevăzute la alin. (7).
(5) Prin excepţie, se acceptă ca o singură dată fracţiunea de lună să fie constituită dintr-un număr mai mic de zile lucrătoare decât cel prevăzut la alin. (4).
si luna august cum se calculeaza daca nasc pe 1 august care e duminica
Tot din Normadeaplicare a OUG 148/2005:
Art. 19.1 - (1) La stabilirea bazei de calcul a indemnizaţiei pentru creşterea copilului se iau în considerare toate veniturile realizate de persoana îndreptăţită, obţinute în condiţiile art. 5, precum şi veniturile aferente perioadelor asimilate prevăzute la art. 4 alin. (7).
(2) Baza de calcul a indemnizaţiei pentru creşterea copilului stabilită potrivit alin. (1), se determină ca sumă totală a veniturilor realizate în ultimele 12 luni anterior datei naşterii copilului şi împărţită la 12.
(3) Cuantumul indemnizaţiei pentru creşterea copilului se calculează prin aplicarea cotei de 85% asupra bazei de calcul stabilite potrivit alin. (2).
(4) Pentru luna în care s-a născut copilul se ia în calcul venitul realizat în luna anterioară celei în care s-a născut copilul.
Interventie moderator:
:rtfm:
natysam_11:
1. Nu mai deschideti un topic mou pentru aceeasi intrebare sau variante ale ei.
2. Intrati tot pe acest topic si folositi butonul "raspunde".
3. Deja ati primit raspuns la intrebare.

natysam_11 a scris:
cum se calculeaza as avea 12 luni
se pun lunile august pana in august anul trecut sau se pun lunile iulie pana iulie anul trecut,aceptandu-se o fractiune de luna care este luna septembrie

Oare ma poate ajuta cineva?
daca nasc pe 1 august duminica si am intrerupere pe luna septembrie anul trecut mai mare de jumatate de luna mai primesc indemnizatie ca eu tot nu pricep

Alte discuții în legătură

Voi beneficia de ccc? airamm airamm buna ziua, sunt angajata din data de 01.august 2009 sunt insarcinata si trebuie sa nasc pe 20 iulie 2010.Daca nasc pe 15 iulie 2010 o sa beneficiez de ... (vezi toată discuția)
Indemnizatia pt cresterea copilului catuza catuza buna ziua as dori sa intreb si eu,in cazul in care eu sunt angajata in 11.11.2008 si urmeaza sa nasc dupa 1.11.2009 beneficiez de indemnizatia pt cresterea ... (vezi toată discuția)
Conditii acordare indemnizatie ccc pana la 2 ani cristinamadalina cristinamadalina Buna ziua, Va rog sa imi spuneti daca indeplinesc conditiile necesare acordarii indemnizatiei de CCC pana la 2 ani. Am fost angajata cu carte de munca in ... (vezi toată discuția)