avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 968 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... indemnizatia pt cresterea copilului
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

indemnizatia pt cresterea copilului

buna ziua as dori sa intreb si eu,in cazul in care eu sunt angajata in 11.11.2008 si urmeaza sa nasc dupa 1.11.2009 beneficiez de indemnizatia pt cresterea copilului pana la 2 ani?precizez ca acum sunt in concediu prenatal de la 1.09.2009. VA MULTUMESC.

Cel mai recent răspuns: Valeriu TUDOR , Consultant resurse umane 15:48, 22 Septembrie 2009
1. Da, beneficiati de CCC si indemnizati aferenta.
2. Va redau din Normele de aplicare a OUG 148/2005:
Art. 4. -
(1) Concediul si indemnizatia lunara pentru cresterea copilului, prevazute de ordonanta de urgenta, se acorda persoanelor indreptatite, daca acestea au realizat venituri profesionale supuse impozitului pe venit, potrivit prevederilor Legii nr. 571/2003 privind Codul fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare, denumita in continuare Codul fiscal, timp de 12 luni in ultimul an anterior datei nasterii copilului sau, dupa caz, de la data la care s-a realizat incredintarea in vederea adoptiei, s-a aprobat adoptia ori s-a instituit plasamentul sau tutela.
(2) De drepturile prevazute la alin. (1) beneficiaza si persoanele care realizeaza venituri supuse impozitului pe venit, dar care, potrivit legii, sunt scutite de plata acestora.
(3) In calculul celor 12 luni prevazute la alin. (1) se includ si fractiunile de luna in care s-au realizat venituri profesionale supuse impozitului pe venit, precum si cele in care solicitantii s-au aflat in una sau mai multe dintre situatiile prevazute la art. 1 alin. (2) din ordonanta de urgenta, considerate, in intelesul ordonantei de urgenta, luna intreaga.
(4) Prin fractiune de luna se intelege efectuarea a cel putin jumatate din zilele lucratoare din acea luna in care persoana indreptatita a realizat venituri profesionale supuse impozitului pe venit, potrivit Codului fiscal, ori s-a aflat in una sau mai multe dintre situatiile prevazute la alin. (7).
(5) Prin exceptie, se accepta ca o singura data fractiunea de luna sa fie constituita dintr-un numar mai mic de zile lucratoare decat cel prevazut la alin. (4).

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Indemnizatie crestere copil adelynna adelynna pot beneficia de aceasta indemnizatie daca am lucrat aproape un an ,adica am un an intreg fara 5 zile:) .Din cate stiu se calculeaza si fractia de luna?! (vezi toată discuția)
Mai pot lua concediu de crestere a copilului? cosmi24 cosmi24 am intrerupere o luna pe cartea de munca... mai pot beneficia de concediu de crestere a copilului si implicit de indemnizatia de crestere a copilului? (vezi toată discuția)
Indemnizatie concediu de ingrijire copil Ank27 Ank27 Buna ziua! in cazul unei intreruperi de 10 zile pe cartea de munca in ultimele 12 luni anterioare nasterii copilului se indeplinesc conditiile de acordare a ... (vezi toată discuția)