Am o nelamurire:
Am cerut angajatorului sa-mi elibereze pentru perioada 1983- 2001 adeverinta cu sporurile permanente. Acesta mi-a eliberat o adeverinta care are urmatoarele rubrici:
Spor ore suplimentare; Spor conditii nocive; Spor calculator; Salariul brut.
E corecta? Rubrica cu salariul brut se ia in calcul la determinarea punctajului, sau se folosesc salariile tarifare inscrise in Carnetul de munca ,sporul de vechime pe perioadele prevazute de lege? si de asemenea celelalte sporuri cu caracter permanent.
De asemenea am o alta adeverinta in care se specifica urmatoarele: ,,.........in perioada ........... a realizat urmatoarele salarii tarifare corespunzatoare orelor lucrate peste programul de 8ore/zi si platite ca ore normale conf HCM1564/1952 art.2, HCM2579/1956 si Decret175/1973 art.2 pentru activitatea de constructii -montaj(am lucrat pe santier), corespunzator timpului efectiv lucrat: unitatea a virat CAS.
Aceasta se ia in calcul la punctaj?
Va rog frumos daca puteti sa ma luminati in urmatorul caz :
Tatal meu a iesit la pensie anticipat in ian 2009.
Intre timp a facut rost de o adeverinta de la o societate la care a lucrat inainte de 1989, a depus-o la casa de pensii in luna mai 2010 si cei de acolo au acceptat-o si a rezultat o marire a pensiei cu 50 lei .
Problema este ca vor sa sa-i acorde aceasta marire incepand cu luna mai 2010 si nu cu luna ian 2009 de cand ar fi avut dreptul . Este legal acest lucru? Care e baza legala ?
multumesc
Este legal. Drepturile de pensie recalculate se acorda si se platesc incepand cu data de 1 a lunii urmatoare depunerii cererii.
Temei legal:
-art. 95, alin. (3) din Legea nr. 19/2000, sau
-art. 169, alin. (3) din Legea nr. 19/2000.
1. Va rog sa-mi confirmati daca in vederea determinarii punctajului, se ia in calcul:
a) salariul inscris in carnetul de munca pana in 01.04.2001:de ce ?(in legea 19/2000 se spune ca in perioada 1 iulie 1977 pana la 1 ianuarie 1991)
b) dupa data de 01.04.2001 venitul brut
2. Avand in vedere ca data iesirii la pensie va fi cu o anticipare de 58 luni si 9zile fata de data iesirii la limita de varsta, cu cate luni va fi inmultit coeficientul de diminuare(cu 58,sau cu 59; pt cele 9 zile alegerea va fi subiectiva sau trebuie respectata regula, ca numai ce trece de jumatate se rotunjeste in plus )
3. Castigul pe orele suplimentare se ia in considerare?
Pensii
cnvocational
actul normativ care reglementeaza ca incepand din febr.1992 in carnetul de munca se trece salariul brut realizat care se ia in calcul si la pensie ? (vezi toată discuția)