avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 868 soluții astăzi

Marți, 11 februarie, are loc evenimentul: Negocierea colectivă - Alegerea reprezentanților angajaților și provocările practice. Participă →

Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Angajatorul nu a platit debitele restante desi am ...
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Angajatorul nu a platit debitele restante desi am demisionat de 1 an jumate

Buna ziua,
Acum 2 ani m-am angajat la o firma romaneasca din Bucuresti ca inginer. Este o firma multinationala ce are sedii in aproape toate tarile europene (sediul central e in Spania). Imediat ei m-au trimis in Italia la un partener (tot firma lor). Situatia e in felul urmator: contract romanesc + diurna (mi-au dat un document semnat si eliberat de catre cei de la HR din Spania unde e stipulat ce diurna si conditiile). In Romania aceasta firma a externalizat serviciile de contabilitate catre o alta firma, astfel ca tot timpul , pt orice problema (financiara) eram pasat intre responsabilul din RO, firma de contabilitate, partenerul din IT si HR din Spania, niciodata nereusind sa rezolv ceva (cu ajutorul bunavointei lor)

Dupa 3 saptamani de munca la partenerul lor din Italia, mi se spune verbal (la telefon de catre HR din Spania) ca ei nu vor mai plati hotelul, apoi dupa inca 2-3 zile imi zic tot verbal ca nu imi vor mai da diurnele asa cum era trecut in contract ci vor taia inca cca 800€, apoi spunandu-mi ca daca nu imi comvine pot pleca acasa. Apoi trecand circa 2 luni, vazand ca gluma se ingroasa, + intarzieri f mari de plati (si alea diminuate), am decis sa imi caut alt job, evident ca mi-am gasit imediat. Le-am dat prin Posta Romana o recomandata cu demisia ( la care nu au vrut sa imi dea nici un nr de inregistrare, nimic, desi ulterior le-am cerut asta prin email, la telefon...). Mai mult dupa ce au vazut ca mi-am dat demisia, am fost sunat de catre HR din Spania si mi-a zis ca daca imi retrag demisia si continui cu ei imi vor da toti banii restanti + ca de acum vor respecta conditiile initiale ale contractului, insa daca continui cu demisia nu mai vad de la ei absolut nici un ban. (Ei doreau doar sa pierd noul job). Bineinteles ca am refuzat, astfel ramanand cu un debit nerecuperat de peste 3000€ net.

Cum pot face sa imi recuperez banii? Mai sunt sanse? Daca da, cam cat ar costa estimativ? Sunt din zona Iasi – ma poate ajuta vre-un avocat?

Multumesc!
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 18:16, 2 August 2010
Sesizati ITM-ul si / sau deschideti o actiune in instanta impotriva angajatorului. Termenul de introducere al actiunii este de 3 ani de la data de cand trebuia sa va achite drepturile salariale. Actiunea se depune la Tribunalul in a carui raza aveti domiciliu si este scutita de plata taxelor judiciare.
freeelis a scris:

Actiunea se depune la Tribunalul in a carui raza aveti domiciliu si este scutita de plata taxelor judiciare.

Puteti fi un pic mai explicit :D - Nu am avut de-a face cu asa ceva in viata mea si nu cunosc procedurile de urmat.
Adica merg la tribunal si spun (cui? e vre-un birou ce se ocupa cu asa ceva acolo) ca vreau sa deschid o actiune impotriva unui angajator? Nu ma vor trimite la vre-un avocat ceva?
Mai rar la noi sa fie ceva scutit de taxe... dar daca este, as putea sti macar o lege care prevede asta?
Multumesc de intelegere!
1. Se formuleaza o cerere de chemare in judecata impotriva angajatorului. Model de astfel de actiune il gasiti si pe sectiunea Documente Utile a forumului.
Intr-adevar, daca nu va descurcati in redactarea cererii puteti apela la ajutorul unui avocat.
2. Art. 285 C.mun. prevede ca, cauzele prevăzute la art. 281 (este vorba despre litigiile de munca) sunt scutite de taxa judiciară de timbru şi de timbrul judiciar.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Angajatorul refuza sa emita ordin de deplasare pentru a evita plata diurnei Lucian_Dorna Lucian_Dorna Am lucrat in Spania 4 luni la sediul unei firme spaniole care are si filiala in Romania, cu contract de munca inregistrat pe acea firma romaneasca. Aceasta ... (vezi toată discuția)
Neplata salariului camipisi camipisi Buna ziua. D e 2 luni nu am mai incasat salariul decat cate 100 ron la o saptamana doua. As vrea sa renunt la job, deoarece sunt sigura ca nu voi mai primi ... (vezi toată discuția)
Contestatie demisie popisteanu popisteanu Buna seara , asi dori sa stiu daca ma pot adresa instantei si daca asi avea si castig de cauza in urmatoarea problema . Sotul meu , cetatean turc rezident ... (vezi toată discuția)