Ordonanta nr. 3 din 2000
Organizarea activitatii agentilor imobiliari
Art. 8.
Agentii imobiliari primesc pentru activitatea depusa o remuneratie stabilita prin contractul incheiat cu clientii.
Art. 9.
(1) Agentul imobiliar are dreptul la primirea remuneratiei in cazul in care se realizeaza acordul de vointa al partilor, exprimat potrivit legii, cu privire la incheierea contractului intermediat de acesta.
Daca aveti un astfel de contract, este normal si firesc sa platiti serviciile conform clauzelor contractuale.
Felicitari pentru gandirea rationala, sursa a comportamentului etic si moral.
L.C.
Asa cum am mai spus nu a vrut sa facem contract si mi-a cerut initial 1%. Dupa ce m-a tinut 2 ani pe loc, a cerut de doua ori si jumatate mai mult si a zis ca nu da nici un fel de chitanta ca el a cheltuit bani. Aici nu inteleg.Nu a vrut sub nici o forma banii cu chitanta. I-am cerut explicatii si chitanta si a inceput sa urle ca el a cheltuit. Bun, dar vreau chitanta. NU vrea sa imi dea si mi-a intors spatele si a plecat. Ce sa fac cum sa fac sa-i dau banii cu chitanta?
Eu nu cred ca a cheltuit bani din firma pe apartament de aceea nici nu vrea sa dea chitanta. Cind l-am intrebat cum a cheltuit 2000 de euro pe anunturi m-a facut nebun si prost printre altele, ca nu gindesc, adica trebuie sa il cred pe cuvint? De ce nu da chitanta? Daca a lucrat prin firma inseamna ca e normal sa dea chitanta. Eu cred ca s-a nimerit sa gaseasca si s-a bazat pe faptul ca sint cunostinta, recomandat, si ca mi-ar fi rusine sa nu-i dau bani. E adevarat, vreau sa ii dau bani, e normal, dar imi da de gindit ca nu vrea sa dea chitanta.
Lucrurile sunt mult mai clare acum.
Nu aveti contract incheiat cu firma imobiliara pentru ca agentul respectiv s-a ocupat de Dvs. in particular, fiind un client recomandat.
De ce nu aveti contract? Pentru ca agentul imobiliar sa fie singurul beneficiar al comisionului obtinut in urma vanzarii casei. Daca se intocmea acel contract cu agentia, agentul imobiliar ar fi beneficiat doar de cateva procente din comisionul acordat. Asa se explica si faptul ca agentia nu postase nicaieri vreun anunt pentru vanzarea casei Dvs.
In aceste conditii, daca inmanati agentului imobiliar contravaloarea comisionului, acesta nu are cum sa va dea chitanta pentru ca a actionat in nume propriu si nu in numele agentiei imobiliare.
De asemenea, nici agentul imobiliar nu va poate constrange in vreun fel la plata comisionului neavand nici un acord scris.
L.C.
Cind a vazut cit sint de socat de comisionul pe care il cere si ca ii cer socoteala pentru ce imi cere, cind i-am spus ca minte ca a cheltuit atitea bani cu apartamentul si altele mai rau incerca sa ma scoata pe mine nebun si vinovat ca nu-i inteleg munca si efortul depus. Mai normal era sa ma linisteasca si sa-si aduca aminte de cei 1% si astfel sa-i obtina. Mi se pare anormal chiar si pentru un escroc (recomandat) sa nu vrea nici macar cei 1%. Sa nu poata sa fie mieros cu clientul stiind ca face oricum evaziune fiscala si mai rau poate enerva clientul. Oricum are un merit, a gasit citiva clienti in 2 ani, a umblat un pic cu actele, merita 1% dar nu asa. Tot el s-a suparat ca magarul pe traista. In loc sa se multumeasca cu 1% Poate gresesc.