avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1199 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... DREPTURILE CHIRIASILOR
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

DREPTURILE CHIRIASILOR

Buna ziua

Va rog sa ma ajutati cu legislatia in vigoare privind drepturile chiriasilor din casele retrocedate. Un link catre legi mi-ar fi de ajutor, nu reusesc cu google.

Ideea este: daca proprietarul a obtinut casa anul curent, poate scoate chiriasii in strada fara nicio problema?

Dar textele de lege mi-ar fi foarte utile.
Multumesc si va rog nu-mi ignorati mesajul, e o problema grava.
Ultima modificare: Vineri, 7 Septembrie 2007
teoma, utilizator
Cel mai recent răspuns: teoma , utilizator 05:59, 8 Septembrie 2007
LEGE Nr. 112 din 25 noiembrie 1995 pentru reglementarea situatiei juridice a unor imobile cu destinatia de locuinte , trecute in proprietatea statului.
Protectia chiriasilor - ART. 7
Contractele de inchiriere incheiate in baza Legii nr. 5/1973 privind administrarea fondului locativ si reglementarea raporturilor dintre proprietari si chiriasi, pentru apartamentele din imobilele prevazute la art. 1, se prelungesc, de drept, pe o perioada de 5 ani de la data raminerii definitive a hotaririi comisiei prevazute la art. 15 ultimul alineat.
Chiriasii prevazuti la art. 5 alin. 3 vor beneficia, in perioada de prelungire a contractelor de inchiriere, de prevederile legale in vigoare referitoare la construirea unei locuinte proprii prin sprijinul statului sau de prioritate in atribuirea unei locuinte din fondul locativ administrat de autoritatile publice locale.
Nu beneficiaza de prevederile alin. 1 si 2 si poate fi evacuat dupa trecerea unui an de la intrarea in vigoare a prezentei legi:
a) chiriasul titular sau membrii familiei sale - sot, sotie, copii minori care au dobindit ori au instrainat dupa 1 ianuarie 1990, in localitatea de domiciliu, o locuinta corespunzatoare normelor stabilite prin Legea nr. 5/1973;
b) chiriasul care refuza sa preia in folosinta o alta locuinta corespunzatoare, potrivit Legii nr. 5/1973;
c) chiriasul care subinchiriaza locuinta fara consimtamintul proprietarului;
d) chiriasul care a schimbat total sau partial destinatia ori structura interioara a apartamentului, fara consimtamintul proprietarului.
Fostii proprietari sau mostenitorii lor si rudele pina la gradul al doilea ale fostului proprietar in viata, care beneficiaza de prevederile art. 5 alin. 3 , se subroga, pe data prevazuta la art. 6, in drepturile si obligatiile legalnascute ale celor care au detinut anterior, cu chirie, apartamentul.
Nivelul chiriilor este cel stabilit prin lege.
Orice litigii intre proprietar si chiriasi sint de competenta exclusiva a instantelor de judecata.


Multumesc.

Dar nu sunt si unele mai noi, respectiv ordonante de urgenta etc?
Un link, daca e posibil, va rog.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

O.u.g. nr. 26 din 27 august 2019, prelungire contracte locative chiriasi si art. 1810 cod civil Alexantru80 Alexantru80 Buna ziua, locuiesc in Centrul Istoric in Bucuresti si am fost la A.F.I. sa prelungesc contractul de inchiriere conform O.U.G. 26 din 27 august 2019, si mi-au ... (vezi toată discuția)
Termen contract inchiriere pe oug 40/1999 guyzmo guyzmo Pentru un imobil retrocedat prin dispozitie de primar pe data de 15/10/07 punerea in posesie s-a facut pe 1/11/07 si acum trebuie notificat chiriasul - care ... (vezi toată discuția)
Contract inchiriere deldel deldel va rog sa ma lamuriti cu un contract de inchiriere intre persoana juridica care inchiriaza un apartament propietate si care nu e sediu sau punct de lucru catre ... (vezi toată discuția)