avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 339 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... legea concediului paternal
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

legea concediului paternal

Va rog sa ma lamuriti intr-o problema: in legea 210/1999 a concediului paternal se specifica in art.1 alin.2 ca tatal copilului nou nascut are dreptul la un concediu paternal de 5 zile lucratoare. In cazul functionarilor publici in OG 6/2007 la art.24 se specifica faptul ca un f. p. are dreptul la un concediu platit de 3 zile lucratoare in cazul nasterii unui copil. As dori sa stiu care dintre temeiurile legale se aplica in cazul f.p..
De asemenea tot in legea 210/1999 la art.4 se specifica faptul ca daca tatal copilului a absolvit un curs de puericultura are dreptul la un concediu paternal de 10 zile lucratoare. In cazul f.p. se aplica si acest articol ?
Va multumesc
Cel mai recent răspuns: lani , utilizator 09:39, 4 August 2010
Tatal copilului nou-nascut are dreptul la concediu paternal conform Legii 210 din 31 decembrie 1999 .

Concediul paternal se acordã “în scopul de a asigura participarea efectivã a tatãlui la îngrijirea noului nãscut” si constã într-o perioadã de timp de 5 zile lucrãtoare. În cazul în care titularul acestui drept este asigurat în cadrul sistemului asigurãrilor sociale de stat, aceste 5 zile îi vor fi plãtite 100%.
Concediul paternal se acordã, la cerere, tatãlui, în primele 8 sãptãmâni de la nasterea copilului, dovada fiind certificatul de nastere al copilului, din care rezultã calitatea de tatã natural. Titularul dreptului la concediu paternal este tatãl copilului nou-nãscut, care participã efectiv la îngrijirea acestuia, indiferent dacã copilul este nãscut din cãsãtorie sau din afara cãsãtoriei.

Solicitarea pentru acordarea concediului paternal se adreseazã în scris conducerii unitãtii în care tatãl îsi desfãsoarã activitatea, în primele 8 sãptãmâni de la nasterea copilului.

Indemnizatia pentru concediul paternal plãtit, egalã cu salariul aferent zilelor lucrãtoare respective se calculeazã pe baza salariului brut realizat, incluzând sporurile si adaosurile la salariul de bazã.
În cazul în care tatãl copilui nou nãscut a obtinut atestatul de absolvire a cursului de puericulturã (cursul constã în prezentarea unor notiuni elementare teoretice si practice necesare în vederea îngrijirii copilului mic – procesul fiziologic al nasterii, primul ajutor dat mamei în perioada pre si post-natalã, comportamentul fatã de bebelus etc), durata concediului paternal se majoreazã cu 10 zile lucrãtoare, devenind 15 zile lucratoare.

Cursul de puericultura va fi tinut de medicul de familie al tatãlui, în perioada de sarcinã a mamei sau dupã nasterea copilului. În urma verificãrii notiunilor dobândite, medicul de familie va elibera atestatul de absolvire a cursului. Dacã tatãl are studii de specialitate (medic, asistent medical) nu mai este necesarã absolvirea cursului de puericulturã, ci numai obtinerea atestatului.

Concediul se acordã o singurã datã, iar neîncadrarea în termenul de douã luni impus de Legea nr. 210/1999 conduce automat la sanctiunea decãderii din acest drept.
din pacate nu mi-ati raspuns la cele doua intrebari adresate.
legea am citit-o si eu dar as dori coroborarea cu legea 188/1999 a functionarului public.
va multumesc

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Concediu parental alinailie alinailie Buna ziua!As vrea sa stiu daca concediul parental se acorda si tatilor care nu sunt casatoriti legal cu mama copilului,cum este cazul meu si al partenerului ... (vezi toată discuția)
Cate zile libere se dau pentru nasterea unui copil? Corina271 Corina271 Buna seara! Cate zile libere se dau pentru nasterea unui copil? 3 zile? sau 5 zile? (vezi toată discuția)
Curs puericultura mihailccc mihailccc Managerul de resurse umane spune ca adeverinta pentru acest curs, ca sa fie valabila, ar trebui emisa dupa ce se naste copilul, mie doctorul de familie mi-a ... (vezi toată discuția)