avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 601 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... concediu parental
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

concediu parental

Buna ziua!As vrea sa stiu daca concediul parental se acorda si tatilor care nu sunt casatoriti legal cu mama copilului,cum este cazul meu si al partenerului meu.Voi naste in 3saptamani si am inteles ca partenerul meu nu beneficiaza de acest concediu de 5zile si nu prea avem timp sa depunem documentele petru casatorie,ne-am gandit sa o facem dupa nastere.As vrea sa mai stiu in ce conditii poate beneficia de cele inca 10 zile de concediu,adica de ce anume e necesar sa poata face acel curs de puericultura.Multumesc frumos!
Cel mai recent răspuns: alinailie , utilizator 12:52, 12 August 2014
Din Legea 210/1999:
Art. 1
(1) Concediul paternal se acorda in conditiile prevazute de prezenta lege, in scopul de a asigura participarea efectiva a tatalui la ingrijirea noului-nascut.
(2) Tatal copilului nou-nascut are dreptul la un concediu paternal de 5 zile lucratoare, in conditiile prevazute de prezenta lege.

Art.2
..
(2) Concediul paternal se acorda la cerere, in primele 8 saptamani de la nasterea copilului, justificat cu certificatul de nastere al acestuia, din care rezulta calitatea de tata a petitionarului.
...

Asadar, acordarea concediului paternal nu este conditionata si de existenta casatoriei dintre mama si tata.
In speta, tatal beneficiaza de acest concedu paternal chiar daca nu este casatorit cu mama copilului.

Conform art.4 (1) din Legea 210/1999, in cazul in care tatal copilului nou-nascut a obtinut atestatul de absolvire a cursului de puericultura, durata concediului paternal se majoreaza cu 10 zile lucratoare.
Prin urmare, tatal trebuie sa aiba un atestat de absolvire a cursului de puericultura pentru a beneficia de majorarea duratei concediului paternalcu 10 zile lucratoare.
Ultima modificare: Marți, 12 August 2014
Cornel Vasile, Consilier juridic
Multumesc pentru raspuns!Noi primisem informatii false si banuiam ca nu sunt reale.As mai avea o intrebare:ce anume trebuie facut,ce pasi trebuiesc urmati pentru a absolvi acel curs de puericultura?
1. Luati legatura cu medicul de familie care va poate ajuta cu informatii privind cursurile de puericultura.

2. Din Normele de aplicare a Legii 210/1999 privind concediul paternal(Norme aprobate prin HG nr. 244/2000):

ARTICOLUL 6
(1) Tatal copilului nou-nascut, care participa efectiv la ingrijirea acestuia, are dreptul la un concediu paternal platit de 15 zile lucratoare, prin majorarea duratei concediului paternal de 5 zile lucratoare cu inca 10 zile lucratoare, daca a obtinut atestatul de absolvire a unui curs de puericultura.

(2) Dreptul la majorarea duratei concediului paternal in conditiile alin. (1) se acorda numai o singura data, indiferent de numarul copiilor titularului.

ARTICOLUL 7
(1) Cursul de puericultura consta in prezentarea unor notiuni elementare teoretice si practice necesare in vederea ingrijirii copilului mic, in vederea participarii efective a tatalui la ingrijirea propriului copil nou-nascut.

(2) Cursul de puericultura va fi tinut de medicul de familie al tatalui, in perioada de sarcina a mamei sau dupa nasterea copilului.

(3) In urma verificarii notiunilor dobandite medicul de familie va elibera atestatul de absolvire a Cursului de puericultura.

(4) In cazul in care tatal are studii de specialitate (medic, asistent medical) nu mai este necesara absolvirea cursului de puericultura, ci numai obtinerea atestatului in conditiile prevazute la alin. (3).

(5) Atestatul reprezinta actul doveditor prin care se constata insusirea notiunilor prevazute la alin. (1) si cuprinde, impreuna cu aceasta constatare, datele personale din cartea de identitate a tatalui, locul sau de munca, data eliberarii, semnatura si parafa medicului de familie.
multumesc!

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Cate zile libere se dau pentru nasterea unui copil? Corina271 Corina271 Buna seara! Cate zile libere se dau pentru nasterea unui copil? 3 zile? sau 5 zile? (vezi toată discuția)
Curs puericultura mihailccc mihailccc Managerul de resurse umane spune ca adeverinta pentru acest curs, ca sa fie valabila, ar trebui emisa dupa ce se naste copilul, mie doctorul de familie mi-a ... (vezi toată discuția)
Legea concediului paternal lani lani Va rog sa ma lamuriti intr-o problema: in legea 210/1999 a concediului paternal se specifica in art.1 alin.2 ca tatal copilului nou nascut are dreptul la un ... (vezi toată discuția)