avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 731 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... incetare raport de munca pentru a beneficia de somaj
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

incetare raport de munca pentru a beneficia de somaj

buna ziua,
cu ce articol din Codul Muncii trebuie desfacut contractul uni salariat pentru a beneficia de somaj.Tin sa mentionez ca activitatea societatii va fii suspendata.
Daca imi puteti spune toata procedura (toate documentele care tb intocmite).

Va multumesc anticipat!
Cel mai recent răspuns: oana dragomir , utilizator 14:58, 2 August 2010
1. Trebuie sa va inceteze CIM din motive neimputabile dvs.
2. Din Normele de aplicare a Legii 76/2002:
Art. 5.
Prin motive neimputabile, în sensul art. 17 alin. (1) din lege, se intelege:

a) incetarea raportului de munca în temeiul art. 56 lit. b), e), f), h) şi j), art. 61 lit. c) şi d), art. 65 alin. (1), art. 94 alin. (4) din Legea nr. 53/2003 - Codul muncii, cu modificarile şi completarile ulterioare;
b) incetarea raportului de munca la initiativa angajatorului, prin notificare scrisa, în temeiul art. 31 alin. (4.1) din Legea nr. 53/2003 - Codul muncii, cu modificarile şi completarile ulterioare;
...
3. Cel mai bine ar fi concedierea cu art.65 din Codul muncii (desfiintarea postului).
4. La ce procedura si acte va referiti? Pentru ce, anume?
Ultima modificare: Luni, 2 August 2010
Valeriu TUDOR, Consultant resurse umane
ma intereseaza toata procedura:cand si cum trebuie instiintat salariatul ce demersuri tb facute pentru a beneficia de somaj.
Multumesc
1. Va spun cum se face in cazul desfiintarii locului de munca (concediere individuala):
- conducerea societatii emite o decizie prin care se desfiinteaza unele locuri de munca (sau toate) din motive de suspendare a activitatii.
- emite scrisori de preavizare catre fiecare salariat;
- emite deciziile nominale de concediere pe care le inregistreaza la ITM.
2. Daca este vorba de concediere colectiva aplicati pevederile art.68-72 din Codul muncii.
3. De asemenea, in cazul concedierilor prin desfiintarea postului, aplicati si prevederile art.74, 77-82 din CCMUNN pe anii 2007-2010.
este corect sa ii desfac contractul de munca cu articolul 65.1 din Codul Muncii(firma isi suspenda activitatea dupa cum am spus)
Da, asta v-am spus si eu in mesajele precedente.

Alte discuții în legătură

Somaj mitrache_v mitrache_v Buna ziua! Va rog sa imi spuneti si mie cum sa procedez in urmatoarea situatie: Eu (angajator) doresc sa concediez o persoana, dar aceasta persoana sa aiba ... (vezi toată discuția)
Dreptul la somaj misu183 misu183 Buna ziua! Vreau sa stiu daca: a) prin demisie se pierde dreptul la somaj b) cu ce litere se poate desface contractul de munca din initiativa angajatorului ... (vezi toată discuția)
Beneficiere somaj ContSters31759 ContSters31759 Va rog sa-mi spuneti cu ce articole as putea sa inchid contractul unui angajat, astfel incat sa poata beneficia de somaj! Multumesc mult!! (vezi toată discuția)