buna ziua,
cu ce articol din Codul Muncii trebuie desfacut contractul uni salariat pentru a beneficia de somaj.Tin sa mentionez ca activitatea societatii va fii suspendata.
Daca imi puteti spune toata procedura (toate documentele care tb intocmite).
1. Trebuie sa va inceteze CIM din motive neimputabile dvs.
2. Din Normele de aplicare a Legii 76/2002:
Art. 5.
Prin motive neimputabile, în sensul art. 17 alin. (1) din lege, se intelege:
a) incetarea raportului de munca în temeiul art. 56 lit. b), e), f), h) şi j), art. 61 lit. c) şi d), art. 65 alin. (1), art. 94 alin. (4) din Legea nr. 53/2003 - Codul muncii, cu modificarile şi completarile ulterioare;
b) incetarea raportului de munca la initiativa angajatorului, prin notificare scrisa, în temeiul art. 31 alin. (4.1) din Legea nr. 53/2003 - Codul muncii, cu modificarile şi completarile ulterioare;
...
3. Cel mai bine ar fi concedierea cu art.65 din Codul muncii (desfiintarea postului).
4. La ce procedura si acte va referiti? Pentru ce, anume?
1. Va spun cum se face in cazul desfiintarii locului de munca (concediere individuala):
- conducerea societatii emite o decizie prin care se desfiinteaza unele locuri de munca (sau toate) din motive de suspendare a activitatii.
- emite scrisori de preavizare catre fiecare salariat;
- emite deciziile nominale de concediere pe care le inregistreaza la ITM.
2. Daca este vorba de concediere colectiva aplicati pevederile art.68-72 din Codul muncii.
3. De asemenea, in cazul concedierilor prin desfiintarea postului, aplicati si prevederile art.74, 77-82 din CCMUNN pe anii 2007-2010.
Somaj
mitrache_v
Buna ziua! Va rog sa imi spuneti si mie cum sa procedez in urmatoarea situatie:
Eu (angajator) doresc sa concediez o persoana, dar aceasta persoana sa aiba ... (vezi toată discuția)
Dreptul la somaj
misu183
Buna ziua!
Vreau sa stiu daca:
a) prin demisie se pierde dreptul la somaj
b) cu ce litere se poate desface contractul de munca din initiativa angajatorului ... (vezi toată discuția)