avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 607 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... concediul fara plata anuleaza indemnizatia pentru ...
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

concediul fara plata anuleaza indemnizatia pentru cresterea copilului?

sunt gravida in luna a 4-a, ar trebui sa nasc in ianuarie 2011. Seful meu din ianuarie 2010 si pana in aprilie 2010, m-a pus in concediu fara plata, fara ca eu sa stiu, cate 10-15 zile lucratoare pe luna, eu lucrand in tot acest timp, exceptand concediul de odihna din acea perioada. Intrebarea mea este: in aceste conditii primesc indemnizatia pentru crestere copil? Si daca nu, ce pot face ca sa intru in posesia ei? Se poate face o rectificativa? Mentionez ca nici nu e cu cotizatiile la stat la zi. Va multumesc anticipat.
Cel mai recent răspuns: Valeriu TUDOR , Consultant resurse umane 12:11, 2 August 2010
dupa ne nasteti copilul la 42 de zile vi se va suspenda contractul de munca.Odata cu decizia de suspendare treb sa solicitati o adeverinta tip cu veniturile din ultimele 12 luni anterioare nasterii copilului, acolo veti fi foarte afectata de acest CFS.Indemnizatia acum e cam 70% din venitul mediu pe luna in aceste ultime 12 luni asa ca vorbiti ca macar de acum inainte sa nu va mai bage CFS.
Indemnizatia nu are legatura cu plata sau neplata contributiilor
de unde trebuie sa solicit aceasta adeverinta tip?
1. Adeverinta tip o luati de la Primarie (Agentia de Prestatii Sociale).
2. Vedeti daca in acele luni in care ati avut CFP, va incadrati in ce spune Norma de aplicare a OUG 148/2005:
Art. 4 - (1) Concediul şi indemnizaţia lunară pentru creşterea copilului, prevăzute de ordonanţa de urgenţă, se acordă persoanelor îndreptăţite, dacă acestea au realizat venituri profesionale supuse impozitului pe venit, potrivit prevederilor Legii nr. 571/2003 privind Codul fiscal, cu modificările şi completările ulterioare, denumită în continuare Codul fiscal, timp de 12 luni în ultimul an anterior datei naşterii copilului sau, după caz, de la data la care s-a realizat încredinţarea în vederea adopţiei, s-a aprobat adopţia ori s-a instituit plasamentul sau tutela.
(2) De drepturile prevăzute la alin. (1) beneficiază şi persoanele care realizează venituri supuse impozitului pe venit, dar care, potrivit legii, sunt scutite de plata acestora.
(3) În calculul celor 12 luni prevăzute la alin. (1) se includ şi fracţiunile de lună în care s-au realizat venituri profesionale supuse impozitului pe venit, precum şi cele în care solicitanţii s-au aflat în una sau mai multe dintre situaţiile prevăzute la art. 1 alin. (2) din ordonanţa de urgenţă, considerate, în înţelesul ordonanţei de urgenţă, lună întreagă.
(4) Prin fracţiune de lună se înţelege efectuarea a cel puţin jumătate din zilele lucrătoare din acea lună în care persoana îndreptăţită a realizat venituri profesionale supuse impozitului pe venit, potrivit Codului fiscal, ori s-a aflat în una sau mai multe dintre situaţiile prevăzute la alin. (7).
(5) Prin excepţie, se acceptă ca o singură dată fracţiunea de lună să fie constituită dintr-un număr mai mic de zile lucrătoare decât cel prevăzut la alin. (4).

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Dreptul de a primi indemnizatie pentru cresterea copilului pana la varsta de 2 ani BG BG Va rog sa-mi spuneti daca exista vreun impediment in obtinerea indemnizatiei pentru cresterea copilului pana la varsta de 2 ANI, in situatia in care in ... (vezi toată discuția)
Indemnizatie concediu de ingrijire copil Ank27 Ank27 Buna ziua! in cazul unei intreruperi de 10 zile pe cartea de munca in ultimele 12 luni anterioare nasterii copilului se indeplinesc conditiile de acordare a ... (vezi toată discuția)
Indemnizatie crestere copil adelynna adelynna pot beneficia de aceasta indemnizatie daca am lucrat aproape un an ,adica am un an intreg fara 5 zile:) .Din cate stiu se calculeaza si fractia de luna?! (vezi toată discuția)