Am urmatoarea intrebare. In curand voi fi executat silit pentru neplata unui credit. Pentru ca este unul singur, imi vor opri 1/3 din salariu sau maxim 1/3 ? Intreb, ca va urma sa platesc si pensie alimentara pentru 2 minori, pentru care stiu ca va urma sa se faca oprire tot 1/3 din salariu. In cazul acesta cu ce procent din salariu (venituri) voi ramane ? Cum se vor calcula procentele de retinere pentru fiecare caz in parte ?
Va multumesc !
Poprirea se va face pe 1/3 din venituri pana la 1/2 daca nu sunt alte retineri;
Deoarece veti avea si alte retineri dupa ce se va opri pensia de intretinere ,banca va face poprire pana la 1/2 din venituri;
In concluzie, sa inteleg ca prioritate are pensia de intretinere si apoi poprirea bancara ? Credeam/speram ca legiutorul a prevazut un procent din veniturile salariatului sub care nu pot fi poprite, lasand o cota parte pentru un trai minim de existenta a persoanei supuse executari.
Potrivit userului @mihaela dragomir pentru un caz concret la un salariu de 600 RON, se vor opri 1/3 ptr pensia de intretinere. Iar din restul de 400 Ron, banca va opri 1/2 din venitul ramas, asta inseamna ca persoana in cauza va ramane cu doar 200 Ron, ceea ce inseamna ca va ramane cu doar 1/3 din salariu. Deci, celui executat i se vor retine 66 % din venituri. Logic si corect ar fi fost o oprire de maxim 1/2 din venituri pentru pensia de intretinere impreuna cu poprirea bancii.
Potrivit art. 409 alin. 2 C.pr.civ. daca sunt mai multe urmariri asupra aceleiasi sume, indiferent de natura acestora, urmarirea nu poate depasi 1/2 din venitul net lunar.
Multumesc celor care mi-au raspuns. Deci, indiferent de natura retinerilor, cel executat va ramane totusi cu 1/2 din venituri. Totusi, daca erau 3 sau mai multi copii, atunci pentru pensia de intretinere s-ar fi oprit 1/2 din venituri. Am inteles ca prioritate au pensiile de intretinere, atunci bancii ce procent ii va mai ramane ?