avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1149 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Executare silită Executare silita + pensie alimentara.
Discuție deschisă în Executare silită

Executare silita + pensie alimentara.

Am urmatoarea intrebare. In curand voi fi executat silit pentru neplata unui credit. Pentru ca este unul singur, imi vor opri 1/3 din salariu sau maxim 1/3 ? Intreb, ca va urma sa platesc si pensie alimentara pentru 2 minori, pentru care stiu ca va urma sa se faca oprire tot 1/3 din salariu. In cazul acesta cu ce procent din salariu (venituri) voi ramane ? Cum se vor calcula procentele de retinere pentru fiecare caz in parte ?
Va multumesc !
Cel mai recent răspuns: Iuliana Cermak , Avocat 10:39, 3 August 2010
maxim 1/3
Poprirea se va face pe 1/3 din venituri pana la 1/2 daca nu sunt alte retineri;
Deoarece veti avea si alte retineri dupa ce se va opri pensia de intretinere ,banca va face poprire pana la 1/2 din venituri;
In concluzie, sa inteleg ca prioritate are pensia de intretinere si apoi poprirea bancara ? Credeam/speram ca legiutorul a prevazut un procent din veniturile salariatului sub care nu pot fi poprite, lasand o cota parte pentru un trai minim de existenta a persoanei supuse executari.
Potrivit userului @mihaela dragomir pentru un caz concret la un salariu de 600 RON, se vor opri 1/3 ptr pensia de intretinere. Iar din restul de 400 Ron, banca va opri 1/2 din venitul ramas, asta inseamna ca persoana in cauza va ramane cu doar 200 Ron, ceea ce inseamna ca va ramane cu doar 1/3 din salariu. Deci, celui executat i se vor retine 66 % din venituri. Logic si corect ar fi fost o oprire de maxim 1/2 din venituri pentru pensia de intretinere impreuna cu poprirea bancii.
Ultima modificare: Luni, 2 August 2010
yamada, utilizator
Potrivit art. 409 alin. 2 C.pr.civ. daca sunt mai multe urmariri asupra aceleiasi sume, indiferent de natura acestora, urmarirea nu poate depasi 1/2 din venitul net lunar.
Multumesc celor care mi-au raspuns. Deci, indiferent de natura retinerilor, cel executat va ramane totusi cu 1/2 din venituri. Totusi, daca erau 3 sau mai multi copii, atunci pentru pensia de intretinere s-ar fi oprit 1/2 din venituri. Am inteles ca prioritate au pensiile de intretinere, atunci bancii ce procent ii va mai ramane ?

Alte discuții în legătură

Pensie alim si executare ghiuvy2005 ghiuvy2005 daca exista o hot jud pt pensie alim de la data actiunii feb 2010 si ac debitor mai are executare din aprilie 2010 cum se vor oprii banii de azi incolo pt ... (vezi toată discuția)
Cuantum datorii executate - studiu de caz mamalui matei mamalui matei Va rog frumos sa ma ajutati sa imi calculez care sunt sumele ce pot fi retinute legal din salariul net. Va descriu urmatoarea situatie: Persoana ... (vezi toată discuția)
Oprire salariu dana rabulea daniela rabulea daniela as dori sa stiu daca mi se poate opri tot salariul daca am intirziat la banca timp de doi ani cat am fost in cresterea copilului si cind am inceput lucru ... (vezi toată discuția)