avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 802 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Executare silită Cuantum datorii executate - Studiu de caz
Discuție deschisă în Executare silită

Cuantum datorii executate - Studiu de caz

Va rog frumos sa ma ajutati sa imi calculez care sunt sumele ce pot fi retinute legal din salariul net.

Va descriu urmatoarea situatie:

Persoana fizica, fara proprietati sau bunuri propiretate personala, salariat cu un salariu de baza net de 2000 lei si posibile bonusuri lunare ( nu sunt permanente ci difera in functie de planul realizat, etc.).

Urmeaza sa plateasca pensie alimentara pentru minor se va cere procent prin instanta judecatoreasca conform legii 1/4 din salariu.
Urmeaza , pe baza unei hot. jud. definitive si irevocabile sa se execute silit o suma considerabila dar conform legii retinerea nu poate depasi 1/3 din valoarea salariului.

Conform legii retinerile cumulate nu pot depasi 1/2 din veniturile salariale nete.

Cum procedeaza angajatorul actual?

1.Din salariul net aferent salariului brut scris in cartea de munca retine si vireaza in limita a 1/2 cele doua retineri operand mai intai 1/4 pensia alimentara si prin diferenta ce mai ramane pentru debitul stabilit prin executorul judecatoresc adica :

2000*1/2=1000

2000*1/4= 500 +
2000*1/3= 666,66
---------------------------------
1.166,66

dar cum 1/2 este 1000 deci din cei 666.66 se va plati doar 500 .

2.sau din salariul net de 2000 se poate in acest caz opri maxim 1/3 astfel incat se tine cont ca pensia alimentara minor are prioritate si se calculeaza astfel:

2000*1/3 = 666,66 -
2000*1/4 = 500
-----------------------------------
166,66
deci pentru titlul executoriu se va plati doar 166,66 lei.

Bonusurile pentru faptul ca nu sunt venituri constante se supun acestor propriri?

Si daca pana la stingerea datoriilor persoana in cauza ramane fara job cum se procedeaza pentru a stinge titlul executoriu?
Veniturile din PFA pot intra sub incidenta titlului de executare silita si daca da in ce conditii ?

In speranta ca m-am facut inteleasa astept cu mare interes opiniile avizate in acest domeniu.

va multumesc anticipat.
Ultima modificare: Sâmbătă, 1 Martie 2014
mamalui matei, utilizator
Cel mai recent răspuns: gi-jane2 , moderator 05:29, 3 Martie 2014
Popririle in procent se aplica la venitul net. Prima data angajatorul va retine si vira pensia functie de cat si cum s-a stabilit si apoi diferenta pana la 1/2.
Va multumesc pentru raspuns insa eu sunt nedumerita pentru ca am gasit in Codul de Procedura Civila ca salariile si alte venituri periodice realizate din munca, pensiile acordate in cadrul asigurarilor sociale, precum si alte sume ce se platesc periodic debitorului si sunt destinate asigurarii mijloacelor de existenta ale acestuia pot fi urmarite pana la ½ din venitul lunar net pentru sumele datorate cu titlu de obligatie de intretinere sau alocatie pentru copil, respectiv pana la 1/3 din venitul lunar net pentru orice alte datorii.

Din cele scrise mai sus rezulta ca: daca un debitor datoreaza o pensie alimentara pentru un minor in suma de 1/4 din venitul net, pentru o alta datorie baneasca care poate aparea printr-o executare silita si care nu poate depasi 1/3 din venitul net ar trebui calculat prin diferenta pentru ca pensia alimentara are prioritate la plata astfel incat din calcule ar reiesi ca :

2000*1/3 = 666,66 ( suma datorata prin executare silita ) -
2000*1/4 = 500 ( suma datorata din pensie alimentara minor)
-----------------------------------
166,66
deci pentru titlul executoriu se va plati doar 166,66 lei.

Este corect?

Va multumesc si astept opinii .

Doamna, cititi si mai jos, cand aveti mai multi creditori, poprirea se infiinteaza pe 1/2 in salariu. 1/4 retineti pt pensie, iar celuilalt ii dati diferenta pana la 1/2, adica inca 1/4, nu 1/3 cat trebuia.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Poprire pe salariu de la doi executori și hotărâre judecătorească pentru 25% pensie de întreținere. cum se calculează reținerile? jondoe1 jondoe1 Buna ziua,intrebarea mea este/un salariat are poprire pe salariu de la doi executori judecatoresti si o hotarare judecatoreasca de retinere pensie alimentara ... (vezi toată discuția)
Poprire salariu anymaryh anymaryh Buna ziua! Va rog sa-mi spuneti in cazul unui angajat caruia trebuie sa i se retina 1/3 din salariu - poprire cu titlu executoriu - se refera la salariul ... (vezi toată discuția)
Calcul pensie alimentarã - rog rãspuns cât mai urgent ana123 ana123 Bună seara, Vă rog să lămuriţi cum se calculează pensie de întreţinere copil 20 % din salariu brut şi să precizaţi şi baza legală. Eu cred că ... (vezi toată discuția)