avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 910 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Impozite, taxe şi timbrul de ... Decretul-Lege 118/1990 versus Legea Sanatatii 95/2006
Discuție deschisă în Impozite, taxe şi timbrul de mediu 2013. Legalitate şi interpretare juridică

Decretul-Lege 118/1990 versus Legea Sanatatii 95/2006

Decretul-Lege 118/1990, cu toate modificarile la zi (ultima prin OU-nr.6/13.02.2008) spune la art.6, alin. (2) ca: "...persoanele aflate in una din situatiile prevazute la art. 1, vor beneficia de urmatoarele drepturi: a)asistenta medicala si medicamente, in mod gratuit si prioritar, ata in tratamentul ambulatoriu, cat si pe timpul spitalizarilor" Trebuie sa intelegem din textul de mai sus ca gratuitatea nu este conditionat de altceva decat de aflarea in situatiile de mai sus.
Pe de alta parte, Legea sanatatii nr. 95/2006 prevede in Cap. III/ Asigurati/ Sectiunea 1/ Persoane asigurate, art. 213, alin (1) ca: "Urmatoarele categorii de persoane beneficiaza de asigurare (asta insemnand asistenta medicala si medicamente), fara plata conributiei:
"alin c) persoanele ale caror drepturi sunt stabilite prin D-L 118/1990 privind... (si se insiruesc mai jos si alte "legi speciale", cum sunt cunoscute in practica juridica),...daca nu relizeaza alte venituri decat cele provenite din drepturile banestiacordate de aceste legi, precum si cele provenite din pensii".

Intrebarea este, daca sunt beneficiarul D-L 118/1990 si realizez si alte venituri, de exemplu un salariu, beneficiez sau nu de asistenta medicala si medicamente gratuite?
Cel mai recent răspuns: Strommy , utilizator 15:07, 4 August 2010

Citind cu atentie mesajul precum si art. din legile enumerate mai sus, se poate deduce ca:
Prin D-L118/1990 beneficiati de gratuitate, asa cum este stipulat in art.6. Legea 95/2006 in art. citat se refera doar la plata contributiei de asigurat si nu restrange drepturile stipulate de D-L118/1990 cu privire la acele gratuitati. In consecinta, daca pe langa indemnizatia conform acestei legi si pensia, beneficiarul D-L118/1990, precum si a altor legi zise speciale, va trebui sa plateasca si contributia catre CNAS.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Buna ziua, am si eu o intrebare: sunt beneficiar al legii 118/1990, ... Adrian_2021 Adrian_2021 Buna ziua, Am si eu o intrebare: Sunt beneficiar al legii 118/1990, iar in lege printre altele scrie: a) asistență medicală și medicamente, în mod ... (vezi toată discuția)
Restituire cass garleanu garleanu O persoana pensionara beneficiara a DL.118/1990,care la art.8,prevede asistenta medicala si medicamente gratuit... I s-a retinut din pensie cass. Poate ... (vezi toată discuția)
O societate fraudeaza contabil si cetateanul si bugetul de stat. ContSters184021 ContSters184021 Facturand duplicitar abonamentul spre casa de pensii si asigurari sociale si facturand simultan si convorbirile spre clientii beneficiari ai Decretului Lege ... (vezi toată discuția)