avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 562 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Contabilitate în general Sunt obligat la plata CAS, CASS si somaj daca am ...
Discuție deschisă în Contabilitate în general

Sunt obligat la plata CAS, CASS si somaj daca am pensie privata?

Art.2 din Normele Metodologice de aplicare a prevederilor art. III din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr.58/2010 pentru modificarea si completarea Legii nr.571/2003 privind Codul fiscal si alte masuri financiar-fiscale spune:
Persoanelor asigurate in alte sisteme, neintegrate sistemului public de
pensii si alte drepturi de asigurări sociale
nu le sunt aplicabile prevederile art. III din Ordonanţa de urgenta a Guvernului nr.58/2010
.
Asta inseamna ca pot fi asigurat la o companie privata fara sa datorez contributiile individuale de asigurari sociale, asigurari sociale de sanatate si asigurari de somaj?
Cel mai recent răspuns: alle_bubu , utilizator 00:23, 5 Martie 2011
Pensia privata este facultativa. La fel asigurarea de sanatate.
Daca sunteti angajat cu Carnet de munca, conventie prestari servicii, drepturi de autor, comision, sunteti obligat sa platiti impozitele si taxele. Daca nu platiti asigurarile catre stat atunci nu sunteti asigurat, adica nu beneficiati de concediu medical, spitalizare, indemnizatie de somaj, pensie. Alegerea dumneavoastra.
maglas a scris:

Pensia privata este facultativa. La fel asigurarea de sanatate.
Daca sunteti angajat cu Carnet de munca, conventie prestari servicii, drepturi de autor, comision, sunteti obligat sa platiti impozitele si taxele. Daca nu platiti asigurarile catre stat atunci nu sunteti asigurat, adica nu beneficiati de concediu medical, spitalizare, indemnizatie de somaj, pensie. Alegerea dumneavoastra.

Mesajul dvs. este cel putin contradictoriu: pai ori este obligatie ori este alegere. N-ar trebui sa va intereseze ca mie imi convine mai mult sistemul de pensie privata decat cel de stat, nici asigurarea de sanatate privata decat cea de stat. Nu am cerut un sfat care sistem este mai bun: cel privat sau cel de stat. Deja sunt decis asupra celui privat. Nu vreau sa fac reclama, de-asta nu intru in detalii.

Intrebarea mea se rezuma la: Sunt obligat la plata CAS, CASS si somaj daca sunt asigurat in alte sisteme, neintegrate sistemului public de
pensii si alte drepturi de asigurări sociale?

Sau reformuland mai de jure:
Este vreo lege care sa anuleze Art.2 din Normele Metodologice de aplicare a prevederilor art. III din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr.58/2010 pentru modificarea si completarea Legii nr.571/2003 privind Codul fiscal si alte masuri financiar-fiscale ?
Poate m-am exprimat ambiguu.
deci:
1.daca aveti contract de munca sunteti obligat la plata tuturor contributiilor catre stat.
2.daca nu aveti contract de munca atunci nu sunteti obligat la acestea
maglas a scris:

Poate m-am exprimat ambiguu.
deci:
1.daca aveti contract de munca sunteti obligat la plata tuturor contributiilor catre stat.
2.daca nu aveti contract de munca atunci nu sunteti obligat la acestea

Text de lege care sa sustina concluzia dvs. va rog.
L 11/2010
L12/2010

Alte discuții în legătură

Pfa si cas, contributie pensii si somaj BIONPI cabinet de proprietate industriala 1999 BIONPI cabinet de proprietate industriala 1999 Sunt PFA conform un ei legi speciale, dar sunt si pensionar. Ca pensionar platesc Contributia pt. Sanatate si impozit. Intreb daca in cazul meu, conform ... (vezi toată discuția)
Pfa pensionar contributii Nicoletamaria Nicoletamaria Tatal meu este pensionar si are un PFA deschis, comert. Pana acum platea impozit 16% la diferenta dintre venituri si cheltuieli. Acum plateste si ... (vezi toată discuția)