avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 474 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Contabilitate în general Sunt obligat la plata CAS, CASS si somaj daca am ...
Discuție deschisă în Contabilitate în general

Sunt obligat la plata CAS, CASS si somaj daca am pensie privata?

Art.2 din Normele Metodologice de aplicare a prevederilor art. III din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr.58/2010 pentru modificarea si completarea Legii nr.571/2003 privind Codul fiscal si alte masuri financiar-fiscale spune:
Persoanelor asigurate in alte sisteme, neintegrate sistemului public de
pensii si alte drepturi de asigurări sociale
nu le sunt aplicabile prevederile art. III din Ordonanţa de urgenta a Guvernului nr.58/2010
.
Asta inseamna ca pot fi asigurat la o companie privata fara sa datorez contributiile individuale de asigurari sociale, asigurari sociale de sanatate si asigurari de somaj?
Cel mai recent răspuns: alle_bubu , utilizator 00:23, 5 Martie 2011
Ruben a scris:

Persoanelor asigurate in alte sisteme, neintegrate sistemului public de
pensii si alte drepturi de asigurări sociale
nu le sunt aplicabile prevederile art. III din Ordonanţa de urgenta a Guvernului nr.58/2010
.
Asta inseamna ca pot fi asigurat la o companie privata ...

nu cred ca se au in vedere sistemele private de pensii , ca fiind sisteme neintegrate sistemului public
Cred ca este vorba de pensiile militarilor, politistilor si avocatilor .
Sunt convins ca articolele de genul asta sunt cu dedicatie... dar atata timp cat nu specifica clar ca s-ar referi numai la militari, politisti si avocati, nu vad un temei legal pentru aceasta interpretare.
Un raspuns , competent, la care subscriu si eu il da Gabriel SINCU de la MAZARS pe hotnews ieri 04 august 2010, raspuns pe care-l reproduc mai jos:

Întrebarea nr. 11 ictin
La art. 2 se spune:
Art. 2 – Persoanelor asigurate în alte sisteme, neintegrate sistemului public de
pensii şi alte drepturi de asigurări sociale, precum şi persoanelor care au calitatea de
pensionari ai sistemului public de pensii nu le sunt aplicabile prevederile art. III din
ordonanţa de urgenţă.

Asta inseamna ca daca am venituri independente si imi fac asigurare privata de sanatate si de pensie nu mai trebuie sa contribui la sistemul de stat? (asta din cauza ca oricum contribui degeaba, stiut fiind ca la sanatate degaba cotizez ca nu primesc nimic, iar la pensie, noi astia sub 35 de ani oricum nu o sa vedem 1 leu)

Gabriel Sincu
Da, am mai auzit interpretarea asta, dar din pacate nu cred ca asta a vrut sa fie pozitia Ministerului Muncii. Aici se face, dupa parerea mea, referire la alte sisteme acceptate de lege ca fiind alternative celui public. Si din cate stiu eu, singurii care au un sistem de pensii separat sunt avocatii si notarii. Toti ceilalti cotizam obligatoriu la sistemul public.
Deci dvs, chiar daca va faceti asigurare privata, aveti in continuare olbigatia sa cotizati la sistemul public.
suteual a scris:

Un raspuns , competent, la care subscriu si eu il da Gabriel SINCU de la MAZARS pe hotnews ieri 04 august 2010, raspuns pe care-l reproduc mai jos:

...Aici se face, dupa parerea mea, referire la alte sisteme acceptate de lege ca fiind alternative celui public.

Adica sistemele de pensii private (gen AIG, s.a.) sunt ilegale ca alternative la sistemul public?
maglas a scris:

L 11/2010
L12/2010

Si acum in 2011 este la fel ? ma intereseaza pentru p.f.a.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Pfa si cas, contributie pensii si somaj BIONPI cabinet de proprietate industriala 1999 BIONPI cabinet de proprietate industriala 1999 Sunt PFA conform un ei legi speciale, dar sunt si pensionar. Ca pensionar platesc Contributia pt. Sanatate si impozit. Intreb daca in cazul meu, conform ... (vezi toată discuția)
Pfa pensionar contributii Nicoletamaria Nicoletamaria Tatal meu este pensionar si are un PFA deschis, comert. Pana acum platea impozit 16% la diferenta dintre venituri si cheltuieli. Acum plateste si ... (vezi toată discuția)