Buna ziua.
Citind pe acest forum despre intimplarile nefericite care le au unii soferi cu organele de politie, m-am hotarit sa prezint si eu problema mea, in speranta unui ajutor din partea dumneavoastra:
In data de 29.07.2010 ma deplasam in localitatea Podu Iloaie din jud. Iasi, unde am fost sanctionat si mi s-a ridicat permisul de conducere pe motiv de neacordare de prioritate unei persoana angajate pe o trecere de pietoni.
Lucrurile au stat in felul urmator: la o trecere de pietoni, erau parcate pe dreapta, linga trotuar o serie de autoturisme si camioane care imi obturau vederea asupra trecerii de pietoni, mai exact zona trotuar - trecere pietoni si nu vedeam daca acolo se afla un posibil pieton.
Circulind mai departe cu masina, m-am asigurat din partea stinga, dar ajungind in fata trecerii si intorcind capul in partea dreapta am constatat ca o persoana deja pasise pe trecere.
Am apasat brusc frina pentru ai acorda prioritate pietonului, dar pentru ca ma aflam in masina cu sotia si copilul meu de 1 an si jumatate, care dormea, am eliberat frina si am lasat masina sa circule, pentru a nu brusca copilul. Precizez ca sensul de mers este cu 2 benzi, iar pietonul se afla la o distanta suficient de mare, fara ai pune viata in pericol in vreun fel.
Mai mult am observat ca pietonul abia se asigura daca mai vine vreo masina, lucru ce denota lipsa de vizibilitate si pentru pieton asupra carosabilului.
Masina politiei era parcata in fata mea, pe contrasens, la aproximativ 20-30 m, cu radarul pornit.
Cind am fost oprit de politie, la aproximativ 1 km de locul faptei, mi s-a intocmit proces verbal, in care am mentionat ca nu sunt de acord cu cele relatate in el si am refuzat sa il semnez, lucru ce m-a exonerat de a avea o copie a sa.
In urma celor relatate, nestind ce este scris in PV, ma pot folosi de faptul ca masinile erau parcate neregulamentar, pentru a contesta procesul verbal si ai cere anularea?
Deasemeni politistul mi-a zis ca am fost filmat, desi nu stiu cum un radar, de pe un logan vechi, poate filma la o distanta de 20-30 m, si sa ne prinda atit pe mine cit si pe pieton. As dori sa stiu in ce fel poate fi folosita aceasta filmare, daca exista, ca proba in instanta?
Daca eu am refuzat semnarea PV-ului, acesta nu trebuia semnat de un martor? Si daca exista acel martor, el nu trebuia sa semneze atunci cind m-a oprit politia, la 1 km de locul evenimetului?
Salut,din cate stiu eu,ce am mai citit si eu,procesul verbal nesemnat de catre contravenient ramane la el,probabil domnul Garcea l-a luat neavand martor asistent care sa semneze altfel daca faceati contestatie a-ti fi castigat!
Ati relatat o poveste , mai mult pentru a impresiona si ptr a descrie un cadru in contextul caruia ati savarsit o fapta prevazuta si sanctionata de OUG 195/2002 .
Niciunul dintre motivele invederate de dvs nu va scuteste de vina sau de executare .
Faptul ca dvs ati fost sanctionat si altii nu , sa stiti ca nu va fi retinut ca motiv care sa anuleze sanctiunea care vi s-a aplicat .
Pe de alta parte , legea este publica , iar cetateanul are dreptul la informare , astfel ca necunoasterea legii nu poate fi invederata ca atu vis-a-vis de faptul ca nu vi s-a pus in vedere ca nesemnand PV , nu il primiti pe loc . Stati linistit , asta nu va incalca dreptul de a va adresa justitiei . PV se comunica la domiciliul contravenientului , in termen de o luna de la incheierea acestuia , sub sanctiunea prescriptiei executarii sanctiunii . Deci oricum veti avea o copie ... doar ca mai tarziu . Si termenul in care veti putea depune plangerea se calculeaza de la data primirii prin posta , dovada fiind plicul cu stampila de zi a postei .
Modul de adresare a politistului , de asemenea , nu inlatura raspunderea dvs contraventionala , insa ar putea atrage raspunderea disciplinara a acestuia , si doar atat , bineinteles daca ati putea dovedi faptul ca a incalcat normele deontologice . :)
Faptul ca dvs nu vi se pare logic sa stea sa "vaneze" , la fel , nu constituie nici macar un motiv care ar trebui amitit , intrucat exista zone de risc , unde posibilitatea producerii de accidente sau incalcarea legii este ridicata .
In ceea ce priveste realitatea desfasurarii actiunii , nu inteleg motivul ptr care doriti sa contestati PV ( desi e dreptul dvs legal ) , intrucat chiar dvs apreciati ca ati savarsit fapta , pietonul era deja pe trecere dar s-a oprit pe aceasta , deci nu ati acordat prioritate ( chiar daca nu ati perturbat cu nimic traficul) . Atata timp cat exista o dispozitie legala , trebuie sa o respectam , nu doar daca am si cauza consecinte care sa puna in pericol circulatia si societatea .
Este evidenta savarsirea faptei , insa ... poate vreti sa uzati de eventualele lacune ale politistilor in sustinerea savarsirii faptei .
In concret , camera video a aparatului radar functioneaza de maniera focalizarii unei zone situata la o anume distanta fata de autovehiculul pe care este dotat . Insa , camera video are si imagine panoramica , in sensul ca inregistrarea surpinde campul vizual sub forma unui "trunchi de con" .
Plangerea se depune la judecatoria competenta teritorial in termen de 15 zile de la comunicare .
Analizati PV sub aspectul conditiilor de forma si fond prevazute de art 16 , 17 si 19 din OG 2/2001 .
Contestati procesul verbal si invocati nerespectarea de catre conducatorii autovehiculelor stationate a prevederilor art. 142. lit. e) prin care "Se interzice oprirea voluntară a vehiculelor pe trecerile pentru pietoni ori la mai puţin de 25 m înainte şi înainte de acestea"; Bineinteles daca puteti dovedi aceasta stare de fapt.
Diana Ramona:
Ideea de baza a contestatiei pe care o fac este ca din cauza masinilor parcate neregulamentar, nu am reusit sa vad la timp pietonul care se angajase pe trecere, si ca urmare nu am avut timp sa franez din timp, fara sa bruschez pasagerii din masina. Si cum prin actiunea mea, si anume faptul ca am lasat masina sa curga, nu a avut de suferit nici un participant la trafic ( pieton sau pasager), politistii puteau sa inteleaga dinamica evenimentului si sa imi dea un avertisment eventual, decit sa imi intocmeasca PV. Cioan:
Nu pot dovedi acest lucru, cel putin nu eu. Cum domnilor politisti le-a luat cam jumatate de ora sa intocmeasca acest proces verbal, copilul meu s-a trezit intre timp si a inceput sa plinga. Ca urmare, situatia copilului meu nu mi-a permis sa ma intorc sa fac niste fotografii. Dar, daca politia spune ca are filmat acest eveniment, si va aduce filmarea ca proba, atunci se va observa prezenta acestor masini.
Voi anexa totusi o prezentare grafica a succesiunii evenimetului, in speranta ca instanta va intelege mai bine cele relatate de mine.
Mai am o intrebare: am discutat cu un agent de la politia rutiera, si mi s-a spus ca, contestatia o pot depune in 15 zile de la comunicare, si cum eu am fost de fata la redactarea ei, chiar am si notat la mentiuni ca nu sunt de acord cu cele prezentate in PV, dar nu am semnat PV-ul, atunci cele 15 zile incep din acel moment.
Logic mi se pare sa primesc intai PV-ul si apoi sa il contest, dar imi expira perioada de "gratie" cit mai pot circula, si apoi ramin pe tusa, lucru care imi displace, deoarece am nevoie de carnet si in interes de servici.
In consecinta, cind trebuie sa depun contestatia, in cazul meu?
Am castigat.
M-am dus cu hotararea la politie, dar mi-au spus ca trebuie sa astept inca 15 zile, sa nu se faca recurs.
Nu am zis nimic, dar nici nu am mai dat pe acolo. Nici pana acum nu mi-a ajuns acasa, hotararea finala.