avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 835 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Codul rutier, contravenţii şi ... Contestatie - retinere permis neacordare prioritate ...
Discuție deschisă în Codul rutier, contravenţii şi probleme conexe

Contestatie - retinere permis neacordare prioritate pietoni

Buna ziua,

Mi-a fost retinut permisul de conducere, pentru 30 de zile pe motiv ca nu am acordat prioritate la pietoni pe trecere, la intersectia 13 Septembrie cu Sos. Panduri.
Veneam dinspre Casa Poporului si pana in intersectia respectiva, am facut dreapta spre Sos. Panduri, in bucla cu doua benzi pe sens (conform marcajului).
Ideea este ca pe trecere e posibil sa fi fost un pieton, pe prima banda, unde insa erau parcate masini (de-o parte si de alta a trecerii), perpendicular pe strada, impiedicand vizibilitatea pe bucata respectiva; eu circulam pe banda 2. Nu l-am vazut decat cand eram la cativa metri de trecere.
In plus, agentul care m-a oprit nu este acelasi cu agentul care a completat PV si mi-a retinut permisul. Acesta din urma se afla in masina politiei, cu spatele la trecere, in momentul in care s-a petrecut presupusa incalcare a normelor rutiere.
Nu sunt martori mentionati in PV si nu cred ca era vreo camera care sa filmeze iar agentii nu s-au prezentat sau legitimat.

De asemenea, in PV s-a mentionat ca am incalcat art. 135/4 din OUG 195/02 care nu cred ca are nici o legatura cu ceea ce s-a intamplat intrucat stipuleaza ca "In cazul in care sensul de circulatie este separat de o linie continua si una discontinua, conducatorii de vehicule sunt obligati sa respecte semnificatia liniei celei mai apropiate de vehicul in directia de deplasare. " Articolul corect ar fi fost 180/7 din aceeasi OUG.

Se merita sa contest PV si sa-i actionez in judecata?

Multumesc.
Cred ca merita sa solicitati anularea procesul;ui verbal daca reusiti sa si probati in instanta imprejurarile descrise. Problema este ca nefiind martor in procesul verbal, dv. va pueti folosi in instanta de martori care sa sustina afirmatiile dv. Nu ati specificat daca ati fost singur in masina. Si celelalte motive v-ar putea ajuta a se constata nulitatea procesului verbal de contraventie.
Multumesc pentru raspuns.
Din pacate eu am fost singur in masina la momentul respectiv si nici nu am avut aparat foto la mine ca sa fotografiez masinile parcate langa trecerea de pietoni respectiva (desi sunt masini acolo in orice zi, cam la orice ora).

Acum pun in balanta daca merita sa stau 30 de zile fara permis sau sa risc sa ma tot plimb prin instanta cateva luni de acum incolo ca sa aflu la sfarsit ca mi se respinge contestatia pe motiv ca nu pot dovedi cele intamplate (cu exceptia incadrarii gresite a faptei savarsite, care apare pe PV).
procesul verbal beneficiaza de prezumtia de legalitate, sarcina probei v-ar reveni. iar daca nu aveti martori, cuvantul dvs nu va avea puterea sa rastoarne cele consemnate in pv.
De acord. Conform carei legi?
Si eu sunt cam in aceeasi situatie.
Vorbeste cu un avocat si poate ai sanse!
Si eu intentionez sa fac acelasi lucru cu toate ca am inteles ca fara martor e doar bataie de cap insa cine stie, judecatorul e tot om nu-i robot si daca ii expui cum trebuie situatia poate iti da castig de cauza!
Ciudat este ca si eu sunt incadrat tot la 135.... poate imi poti dai cateva explicatii mai concrete pe tema asta
Prea mult sa stii ca nu o lungesti in instanta ca asta e dosar de 1 maxim 2 termene deci practic nu ai nimic de pierdut daca incerci!

Alte discuții în legătură

Suspendare permis auto pentru 30 de zile + amenda pentru parcare neregulamentara, zile politistul K-tlyn K-tlyn Buna seara, In data de 25.02.2016, in jurul orei 13.50 ma deplasam cu autoturismul marca VW Golf, cu numarul de inmatriculare ... (vezi toată discuția)
Plangere contraventionala - neacordare prioritate pieton ramona_30 ramona_30 buna seara.situatia este asa: la trecere de pietoni, nu vad nici un pieton pe sensul meu de mers, reduc viteza etc pt ca vazusem deja echipajul de politie de ... (vezi toată discuția)
Am ocolit/depășit o mașină-școală pe trecerea de pietoni și pe linia dublă continuă. cum ar trebui să motivez plângerea contravențională? CossminHc CossminHc Buna ziua, astazi am ocolit o masina de scoala in dreptul trecerii de pietoni si am calcat linia continua, moment in care am fost oprit de un echipaj al ... (vezi toată discuția)