Faceti plangerea impotriva procesului verbal la instanta de judecata in termen de 15 de la comunicarea acestuia.
In conformitate cu prevederile OG 2/2001 privind regimul juriodic al contraventiilor:
Art. 16. - (1) Procesul-verbal de constatare a contraventiei va cuprinde in mod obligatoriu: data si locul unde este incheiat; numele, prenumele, calitatea si institutia din care face parte agentul constatator; datele personale din actul de identitate, inclusiv codul numeric personal, ocupatia si locul de munca ale contravenientului; descrierea faptei contraventionale cu indicarea datei, orei si locului in care a fost savarsita, precum si aratarea tuturor imprejurarilor ce pot servi la aprecierea gravitatii faptei si la evaluarea eventualelor pagube pricinuite; indicarea actului normativ prin care se stabileste si se sanctioneaza contraventia; indicarea societatii de asigurari, in situatia in care fapta a avut ca urmare producerea unui accident de circulatie; posibilitatea achitarii in termen de 48 de ore a jumatate din minimul amenzii prevazute de actul normativ, daca acesta prevede o asemenea posibilitate; termenul de exercitare a caii de atac si organul la care se depune plangerea.
Art. 17. - Lipsa mentiunilor privind numele, prenumele si calitatea agentului constatator, numele si prenumele contravenientului, iar in cazul persoanei juridice lipsa denumirii si a sediului acesteia, a faptei savarsite si a datei comiterii acesteia sau a semnaturii agentului constatator atrage nulitatea procesului-verbal. Nulitatea se constata si din oficiu.
Acest fapt nu duce la anularea procesului verbal, dar ce va deranjeaza daca incercati. Puteti convinge instanta de nevinovatie...si se poate sa aveti castiog de cauza.
Totusi, in cazul retinerii permisului vi s-a eliberat dovada.
Si eu am fost sanctionat in data de 30 martie 2009 tot la acea trecere de pietoni si tot pentru neacordare de prioritate. Este o zona periculoasa si cunoscuta de politisti, care de altfel "mulg vacile" in acea zona. Nici n-am stat pe ganduri si am si contestat la judecatoria sectorului 5 procesul verbal. Printre motivele pentru care am contestat amenda enumar:
1. lipsa vizibilitatii in zona respectiva provocata de masinile stationate neregulamentar in acea zona (vezi oprirea, stationarea, parcarea din codul rutier) - aceste masini stationau dupa zona in care parcarea era permisa, pana la marcajul "trecere pentru pietoni"; mai mult decat atat, masinile erau parcate "in spic", adica neregulamentar, deoarece legea spune ca masinile vor stationa cat mai aproape de marginea din dreapta a drumului si paralel cu marginea acestuia;
2. echipajul de politie se afla la o distanta mare (20-22 de metri) de trecerea de pietoni, in acest fel se pune la indoiala acuratetea cu care supravegheaza dinamica tuturor participantilor la trafic;
3. politistul a refuzat sa consemneze la rubrica "alte mentiuni" obiectiile aduse de mine (prezenta masinilor parcate neregulamentar, distanta mare la care se afla echipajul fata de trecerea de pietoni, nu am periclitat siguranta in trafic a pietonilor, ca eu eram deja pe marcajul pietonal, cand pietonul a vrut sa traverseze, etc)
Cand am vazut ca nu am intelegere de la politist fata de toate aceste aspecte, am fotografiat cu telefonul mobil locul in care se afla echipajul, masinile oprite neregulamentar, masinile care isi continua deplasarea pe trecerea de pietoni si care nu acorda prioritate pietonilor din simplul motiv ca nu au vizibilitate din cauza masinilor oprite neregulamentar.
Primul termen l-am avut ieri (5.05.2009), insa judecatoarea ne-a dat un nou termen pt ca procesul verbal era ilizibil; nimic nou cand ne gandim ca a fost scris de un politist. Acum Politia trebuie sa aduca originalul procesului verbal, dar si o "traducere" a ceea ce a vrut sa completeze agentul si nu i-a reusit.
Sunt increzator ca voi castiga, deoarece caracterul de "japca" a politistului reiese foarte clar din fotografiile depuse de mine la dosar. A se vedea: . 21 alin. 3, art. 11 alin. 1 din O.G. 2/2001 privind regimul juridic al contraventiilor, precum si cea mai importanta dintre toate art.64(1) din OG 195/2002 privind circulatia pe drumurile publice (politistul este obligat sa ia masuri fata de conducatorii care stationeaza neregulamentar si care stanjenesc circulatia pe drumurile publice, dispunand ridicarea autovehiculelor si depozitarea in locuri special amenajate.
Asadar, politistul a considerat mai important sa ma amendeze pe mine decat sa inlature obstacolele de pe drumurile publice care afecteaza siguranta in trafic, in felul acesta mentinand un mediu nesigur pentru traficul rutier si pietonal, dar care il ajuta pe politist sa-si faca norma de amenzi pe care o are de indeplinit.