avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 477 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Codul rutier, contravenţii şi ... Contestatie - retinere permis neacordare prioritate ...
Discuție deschisă în Codul rutier, contravenţii şi probleme conexe

Contestatie - retinere permis neacordare prioritate pietoni

Buna ziua,

Mi-a fost retinut permisul de conducere, pentru 30 de zile pe motiv ca nu am acordat prioritate la pietoni pe trecere, la intersectia 13 Septembrie cu Sos. Panduri.
Veneam dinspre Casa Poporului si pana in intersectia respectiva, am facut dreapta spre Sos. Panduri, in bucla cu doua benzi pe sens (conform marcajului).
Ideea este ca pe trecere e posibil sa fi fost un pieton, pe prima banda, unde insa erau parcate masini (de-o parte si de alta a trecerii), perpendicular pe strada, impiedicand vizibilitatea pe bucata respectiva; eu circulam pe banda 2. Nu l-am vazut decat cand eram la cativa metri de trecere.
In plus, agentul care m-a oprit nu este acelasi cu agentul care a completat PV si mi-a retinut permisul. Acesta din urma se afla in masina politiei, cu spatele la trecere, in momentul in care s-a petrecut presupusa incalcare a normelor rutiere.
Nu sunt martori mentionati in PV si nu cred ca era vreo camera care sa filmeze iar agentii nu s-au prezentat sau legitimat.

De asemenea, in PV s-a mentionat ca am incalcat art. 135/4 din OUG 195/02 care nu cred ca are nici o legatura cu ceea ce s-a intamplat intrucat stipuleaza ca "In cazul in care sensul de circulatie este separat de o linie continua si una discontinua, conducatorii de vehicule sunt obligati sa respecte semnificatia liniei celei mai apropiate de vehicul in directia de deplasare. " Articolul corect ar fi fost 180/7 din aceeasi OUG.

Se merita sa contest PV si sa-i actionez in judecata?

Multumesc.
Faceti plangerea impotriva procesului verbal la instanta de judecata in termen de 15 de la comunicarea acestuia.
In conformitate cu prevederile OG 2/2001 privind regimul juriodic al contraventiilor:
Art. 16. - (1) Procesul-verbal de constatare a contraventiei va cuprinde in mod obligatoriu: data si locul unde este incheiat; numele, prenumele, calitatea si institutia din care face parte agentul constatator; datele personale din actul de identitate, inclusiv codul numeric personal, ocupatia si locul de munca ale contravenientului; descrierea faptei contraventionale cu indicarea datei, orei si locului in care a fost savarsita, precum si aratarea tuturor imprejurarilor ce pot servi la aprecierea gravitatii faptei si la evaluarea eventualelor pagube pricinuite; indicarea actului normativ prin care se stabileste si se sanctioneaza contraventia; indicarea societatii de asigurari, in situatia in care fapta a avut ca urmare producerea unui accident de circulatie; posibilitatea achitarii in termen de 48 de ore a jumatate din minimul amenzii prevazute de actul normativ, daca acesta prevede o asemenea posibilitate; termenul de exercitare a caii de atac si organul la care se depune plangerea.

Art. 17. - Lipsa mentiunilor privind numele, prenumele si calitatea agentului constatator, numele si prenumele contravenientului, iar in cazul persoanei juridice lipsa denumirii si a sediului acesteia, a faptei savarsite si a datei comiterii acesteia sau a semnaturii agentului constatator atrage nulitatea procesului-verbal. Nulitatea se constata si din oficiu.
Imi scrie in pv fapta savarsita este prevazuta de art100/3/b din oug195/2002 si sanctionata de art 100/3 din oug 195/2002. Cred ca ce ma poate ajuta e doar punctul f)...mi-a retinut permisul dar nu a bifat.Crezi ca se poate anuala?
Acest fapt nu duce la anularea procesului verbal, dar ce va deranjeaza daca incercati. Puteti convinge instanta de nevinovatie...si se poate sa aveti castiog de cauza.
Totusi, in cazul retinerii permisului vi s-a eliberat dovada.
Si eu am fost sanctionat in data de 30 martie 2009 tot la acea trecere de pietoni si tot pentru neacordare de prioritate. Este o zona periculoasa si cunoscuta de politisti, care de altfel "mulg vacile" in acea zona. Nici n-am stat pe ganduri si am si contestat la judecatoria sectorului 5 procesul verbal. Printre motivele pentru care am contestat amenda enumar:
1. lipsa vizibilitatii in zona respectiva provocata de masinile stationate neregulamentar in acea zona (vezi oprirea, stationarea, parcarea din codul rutier) - aceste masini stationau dupa zona in care parcarea era permisa, pana la marcajul "trecere pentru pietoni"; mai mult decat atat, masinile erau parcate "in spic", adica neregulamentar, deoarece legea spune ca masinile vor stationa cat mai aproape de marginea din dreapta a drumului si paralel cu marginea acestuia;
2. echipajul de politie se afla la o distanta mare (20-22 de metri) de trecerea de pietoni, in acest fel se pune la indoiala acuratetea cu care supravegheaza dinamica tuturor participantilor la trafic;
3. politistul a refuzat sa consemneze la rubrica "alte mentiuni" obiectiile aduse de mine (prezenta masinilor parcate neregulamentar, distanta mare la care se afla echipajul fata de trecerea de pietoni, nu am periclitat siguranta in trafic a pietonilor, ca eu eram deja pe marcajul pietonal, cand pietonul a vrut sa traverseze, etc)
Cand am vazut ca nu am intelegere de la politist fata de toate aceste aspecte, am fotografiat cu telefonul mobil locul in care se afla echipajul, masinile oprite neregulamentar, masinile care isi continua deplasarea pe trecerea de pietoni si care nu acorda prioritate pietonilor din simplul motiv ca nu au vizibilitate din cauza masinilor oprite neregulamentar.
Primul termen l-am avut ieri (5.05.2009), insa judecatoarea ne-a dat un nou termen pt ca procesul verbal era ilizibil; nimic nou cand ne gandim ca a fost scris de un politist. Acum Politia trebuie sa aduca originalul procesului verbal, dar si o "traducere" a ceea ce a vrut sa completeze agentul si nu i-a reusit.
Sunt increzator ca voi castiga, deoarece caracterul de "japca" a politistului reiese foarte clar din fotografiile depuse de mine la dosar. A se vedea: . 21 alin. 3, art. 11 alin. 1 din O.G. 2/2001 privind regimul juridic al contraventiilor, precum si cea mai importanta dintre toate art.64(1) din OG 195/2002 privind circulatia pe drumurile publice (politistul este obligat sa ia masuri fata de conducatorii care stationeaza neregulamentar si care stanjenesc circulatia pe drumurile publice, dispunand ridicarea autovehiculelor si depozitarea in locuri special amenajate.
Asadar, politistul a considerat mai important sa ma amendeze pe mine decat sa inlature obstacolele de pe drumurile publice care afecteaza siguranta in trafic, in felul acesta mentinand un mediu nesigur pentru traficul rutier si pietonal, dar care il ajuta pe politist sa-si faca norma de amenzi pe care o are de indeplinit.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Suspendare permis auto pentru 30 de zile + amenda pentru parcare neregulamentara, zile politistul K-tlyn K-tlyn Buna seara, In data de 25.02.2016, in jurul orei 13.50 ma deplasam cu autoturismul marca VW Golf, cu numarul de inmatriculare ... (vezi toată discuția)
Plangere contraventionala - neacordare prioritate pieton ramona_30 ramona_30 buna seara.situatia este asa: la trecere de pietoni, nu vad nici un pieton pe sensul meu de mers, reduc viteza etc pt ca vazusem deja echipajul de politie de ... (vezi toată discuția)
Am ocolit/depășit o mașină-școală pe trecerea de pietoni și pe linia dublă continuă. cum ar trebui să motivez plângerea contravențională? CossminHc CossminHc Buna ziua, astazi am ocolit o masina de scoala in dreptul trecerii de pietoni si am calcat linia continua, moment in care am fost oprit de un echipaj al ... (vezi toată discuția)