am iesit la pensie pt limita de virsta. sunt profesoara si in contractul colectiv de munca pe 2007-2010 se arata ca se primeste o indemnizatie de pensionare egala cu valoarea a 2 salarii din ultima luna.
din pacate, am primit doar un salariu si in plus 3 pareri diferite de la 3 contabili de scoala diferiti: ca noi nu intram in prevederile contractului colectiv de munca!!!!!, ca nu se aplica art 50 din CCM, etc....
Va rog ajutati-ma cu un sfat: eu vreau sa dau in judecata scoala, centrul bugetar, nu stiu exact....prin care sa-i oblig sa respecte prevederile acestui contract colectiv de munca, care este obligatoiru, din cate stiu eu
nu stiu in ce fel va este valabil CCMu de vreme ce sunteti pensionata deja....oare v-ati pensionat inainte sau dupa intrarea in vigoare a lui?...si kiar dak dupa...prevederea retroactiveaza? ma tem ca nu :| mai intrebati
:) praetore, asta da productivitate - 22 de mesaje scrise într-o singură zi! Înţeleg că vrei cu orice preţ un premiu, dar totuşi...
Ce ai scris aici mai bine rămânea "confidenţial" ;)
--------------------------------
Doamna Laura, bănuiesc că v-aţi pensionat anul acesta (probabil chiar recent). Nedumeririle dvs. sunt juste. Problema contractului colectiv de muncă la nivel naţional este una destul de controversată în ceea ce priveşte beneficiile salariale pentru salariaţii din sistemul bugetar.
Contractul colectiv de muncă se întemeiază pe prevederile Legii 130/1996 privind contractul colectiv de muncă. Această lege precizează:
"Articolul 8
(1) Clauzele contractelor colective de muncă pot fi stabilite numai în limitele şi în condiţiile prevăzute de prezenta lege.
Articolul 12 (1) Contracte colective de muncă se pot încheia şi pentru salariaţii instituţiilor bugetare. Prin aceste contracte nu se pot negocia clauze referitoare la drepturile ale căror acordare şi cuantum sunt stabilite prin dispoziţii legale."
Chiar dacă în Contractul colectiv de muncă unic la nivel naţional pentru anii 2007-2010 se spune:
"Articolul 50
Salariatii care se pensionează pentru limita de vârstă primesc o indemnizaţie egală cu cel puţin două salarii de bază avute în luna pensionării."
"Articolul 1
(1) Părţile contractante, reprezentate, conform anexei 7, recunosc şi acceptă pe deplin că sunt egale şi libere în negocierea Contractului Colectiv de Muncă Unic la Nivel Naţional şi se obligă să respecte în totalitate prevederile acestuia."
"PÃRŢILE SEMNATARE
(...)
INSTITUŢIILE BUGETARE
Ministerul Sănătăţii Publice Ministerul Educaţiei şi Cercetării
Ministerul Culturii şi Cultelor
"
... dar euforia ţine puţin:
"Articolul 3
(2) Contractele colective de muncă se pot încheia şi pentru salariaţii instituţiilor publice. Prin aceste contracte nu pot fi negociate clauze referitoare la drepturile a căror acordare şi al căror cuantum sunt stabilite prin dispoziţii legale."
Cu alte cuvinte, salariaţii din învăţământ, fiind plătiţi din bugetul public (stabilit prin lege specială), nu pot beneficia de avantajele băneşti acordate prin contractele colective şi deci nici dispoziţia referitoare la acordarea acelei indemnizaţii nu se aplică (nu vă faceţi griji, sunt convins că nu se aplică în general :D - legile şi contractele pe la noi au un specific anume: se aplică numai dacă cel care trebuie s-o facă are chef, dar asta deja e altă discuţie...).
Concluzia: o acţiune în judecată nu v-ar fi favorabilă, aţi irosi bani, timp şi nervi pentru o cauză pierdută, din nefericire.
Va multumesc foarte mult pt raspunsurile dvs.
Da, in aceasta vara am depus hartiile pt pensionare. Din cate stiu CCM a intrat in vigoare din ianuarie 2007.
Din pacate se aplica diferit in tara asta, in diferite scoli in alt fel. Am colege in acelasi judet, pensionate anul trecut sau chiar anul asta care au primit 2 salarii.
Asta e.
Eu vreau sa fac o contestatie, si atat vroiam sa intreb daca pot sa o fac importiva scolii unde lucrez sau..?
Va multumesc inca o data pentru ajutor.
Cu plăcere.
Puteţi face o asemenea contestaţie către direcţiune. De asemenea, puteţi solicita şi sprijinul ITM pentru a vă clarifica problema.
ªansele unei soluţii favorabile sunt infime, justificările menţionate mai sus putând fi invocate de orice director interesat să nu creeze un precedent în asemenea chestiuni în instituţia pe care o conduce - precedent care ar afecta serios şi-aşa micile disponibilităţi băneşti pe care le au de la buget.