avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 598 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Pensie alimentara pe durata studiilor
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Pensie alimentara pe durata studiilor

Sunt studenta in anul III, am 21 ani, parintii mei sunt divortati, iar pe durata anilor I si II, toate cheltuielile au fost suportate de mama mea cu exceptia a 5 luni in care am primit de la tatal meu cate 200 lei in fiecare luna. Avand in vedere ca mama mea ma ajuta lunar cu 1000 euro, iar salariul tatalui meu este de aprox. 800 euro, ma intereseaza care este suma pe care as putea sa o obtin din partea lui. Au vreo importanta valoarea cheltuielilor totale(facultatea fiind in alt oras) si suma din partea mamei? De asemenea, pot pretinde ceva in plus pentru ca in primii doi ani de facultate nu am primit mai nimic?
Multumesc anticipat!
Ultima modificare: Miercuri, 4 August 2010
cristina.andreea, utilizator
Cel mai recent răspuns: m_ella2005 , utilizator 09:04, 4 August 2010
Pensia alimentara se calculeaza astfel, in funtie de numarul copiilor pe care ii are in intretinere persoana in cauza
- pentru un copil : 25% din venitul net
- pentru doi copii: 33,33% din venitul net pentru ambii copii ( 16,66% pentru fiecare copil )
- pentru trei sau mai multi copii: 50% din venitul net pentru toti copiii ( fiecare copil va primi 50% din venitul net impartit impartit la numarul de copii aflati in intretinere )

Iar pentru a recupera banii pe care nu i-ai primit in primii doi ani de facultate trebuie sa depui la politie o plangere penala impotriva tatalui tau pentru abandon de familie.
1. Daca avti o hotarare judecatoreasca de stabilire a pensiei de intretinere pentru major, suma pe care v-o datoreaza tatal dv este cea trecuta in hotarare
2. Daca dv aveti informatii ca tatal dv este angajat cu forme legale si realizeaza venituri mai mari decat cele din momentul stabilirii sumei si puteti demonstra acest lucru, il puteti actiona in judecata in vederea majorarii acestei sume.
3. Pentru anii I si II ati putea sa il actionati in judecata pe tatal dv in vederea recuperarii sumelor, dar asta numai in cazul existentei hotararii mentionate la pct. 1. In lipsa hotararii nu puteti cere nimic, se presupune ca nu ati avut nevoie de intretinere din partea acestuia. In cazul existentei hotararii, nu veti putea recupera decat sumele datorate, nimic in plus.
4. Cat priveste valoarea chetuielilor pe care dv le faceti.... pensia de intretinere va fi stabilita raportal la castigul din munca al tatalui dv si in limita procentelor prevazute de lege, nu in functie de cheltuielile ce le faceti dv.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Pensie de intretinere Ramona Costen Ramona Costen Tatal meu a fost dat in judecata de fata lui din prima casatorie care are 20 de ani. Fata vrea sa i plateasca tatal meu pensia de intretinere pana implineste ... (vezi toată discuția)
Când este posibilă reducerea cuantumului pensiei alimentare? ContSters160566 ContSters160566 Bună ziua! Am și eu o problemă. Am un băiat de 15 ani, dintr-o relație de concubinaj. Printr-o hotărâre judecătorească, s-a decis ca tatăl lui, ... (vezi toată discuția)
Inaintare pentru cerere de marire a pensiei alimentare Danydany81 Danydany81 Buna ziua. Am primit o instiintare de la tribunalul din Hunedoara (fostul domiciliu) din partea fostei sotii, pentru marirea pensiei alimentare a minorului ... (vezi toată discuția)