avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1141 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Când este posibilă reducerea cuantumului Pensiei ...
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Când este posibilă reducerea cuantumului Pensiei Alimentare?

Bună ziua!
Am și eu o problemă.
Am un băiat de 15 ani, dintr-o relație de concubinaj. Printr-o hotărâre judecătorească, s-a decis ca tatăl lui, să-i plătească o pensie alimentară, în cuantum de 20% (în loc de 25% cum ar fi fost normal la primul copil... 20% a cerut avocata plătită de mine, la vremea respectivă și atât s-a aprobat), din veniturile nete, deși acesta la vremea respectivă, nu avea niciun copil... decât pe al nostru!
El și-a refăcut viața și are 2 copii acum, cu actuala lui soție. O fetiță de 9 ani și un băiat de 2 zile. Mi-a spus acum o lună în urmă, că ar vrea să deschidă o acțiune de judecată împotriva mea, pentru a i se reduce cuantumul pensiei alimentare pentru copilul avut cu mine, deoarece, urmează să îi vină al doilea copil (care a și venit pe lume, ieri).
Credeți că i se poate micșora copilului meu pensia alimentară de la 20% la 16%, datorită celorlați 2 copii pe care îi are acum fostul meu concubin?
Dacă primul copil intră la liceu anul acesta, cheltuielile sunt mai mari decât cele pe care le are fostul, cu ceilalți doi copii. Din câte știu eu, pensia alimentară poate fi diminuată sau crescută (după caz), în funcție de nevoile fiecărui copil (în funcție de vârstă)... nu?
O altă întrebare, ar mai fi următoarea:
Dacă copilul intră la Colegiul Militar cu regim de internat, tatăl lui îi va mai plăti pensia alimentară având în vedere că băiatul va sta acolo și armata îi va oferi aproape tot ce are nevoie, iar copilul va veni acasă doar în weekend și în vacanțe?
Vă mulțumesc pentru eventualele răspunsuri!
Cu stimă, Maria!
Ultima modificare: Joi, 11 Mai 2017
ContSters160566, utilizator
Din pacate da, daca tatal va deschide proces de diminuare a pensiei de intretinere, i se va admite, veti primi maxim 16,66% din veniturile lui nete.

Pt partea cu scoala militara, nu stiu sa va raspund.
Ultima modificare: Sâmbătă, 13 Mai 2017
Cris1971, utilizator
Din câte-mi amintesc de pe vremea facultății când am studiat și puțin din dreptul civil și dreptul penal, se stipula pe undeva la dreptul civil, că pensia alimentară se stabilește în funcție de nevoile copilului (în funcție de vârsta). Deci, vreau un răspuns de la o persoană competentă... nu de la utilizatorii simplii ca mine.
:), de regula raspund cand stiu sigur. Si da, este in functie de nevoile copilului dar nu mai mult de 50% din venitul net pentru 3 copii, de asta am si scris MAXIM 16,66% acolo. Da, exista sanse (dar mici) sa primiti si mai putin de 16% mai ales ca e proaspat tatic de bebelus care se prezuma ca ar avea nevoi crescute (scutece, lapte, hainute schimbare frecvent pe motiv de crestere rapida, etc.).

Asta e, nu va ofticati.

Eu zic sa stati linistita totusi, daca nici pana acum n-a deschis proces de micsorare pensie, nu cred ca o va face, 3,3% diferenta e o suma mica, depinde e drept si de venituri dar la 4000 net s-ar strange abia in jur de 130 lei, pt atat nu cred ca se oboseste sa deschida un proces in instanta si sa plateasca avocat.
Ultima modificare: Sâmbătă, 13 Mai 2017
Cris1971, utilizator
Copiii mici, au nevoi mici... scutece, lapte și hăinuțe, sunt mizilic pe lângă ceea ce consumă un copil mare de școală! Acei 50% împărțit la 3 copii, este valabil atunci când aceștia sunt de vârstă apropiată... și au cam aceleași nevoi materiale. Dar când vârstele diferă mult între aceștia, situația se complică ușor și necesită apelarea unui specialist în domeniu...
Și mai mult de 16,66% nu poate scădea... ați spus maxim.
Repet, răspunsurile dumneavoastră îmi sunt inutile! Aștept răspunsul unui specialist!
La revedere!
Ultima modificare: Sâmbătă, 13 Mai 2017
ContSters160566, utilizator
da, imi pare rau ca am pierdut timpul, asteptati parerea "specialistului".

Alte discuții în legătură

Pensie alimentara Bubbles2017 Bubbles2017 Buna seara ! As dori sa stiu mai exact ce inseamna \"pensie alimentara\" deoarece cand spun acest lucru ma duce cu gandul doar la alimente.Dar eu ii cumpar ... (vezi toată discuția)
Suma pensiei alimentare se poate modifica? Zaraki Zaraki Fostul sot s-a recasatorit si va avea un copil cu actuala sotie, deci un alt minor in intretinere. El sustile ca din punct de vedere legal, pensia alimentara ... (vezi toată discuția)
Procent pensie alimentara danabi danabi Buna ziua! In urma divortului, fiica si fiul meu au primit cate 16,5% pensie alimentara din venitul tatalui . Daca unul dintre copii s-a angajat si nu i se ... (vezi toată discuția)