avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 999 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Suma pensiei alimentare se poate modifica?
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Suma pensiei alimentare se poate modifica?

Fostul sot s-a recasatorit si va avea un copil cu actuala sotie, deci un alt minor in intretinere. El sustile ca din punct de vedere legal, pensia alimentara care trebuie achitata pentru primul copil se va micsora la jumate dupa nasterea celui de al doilea copil. Nu am gasit nicaieri aceasta informatie. Exista o astfel de lege?
Cel mai recent răspuns: gi-jane2 , moderator 07:07, 9 Ianuarie 2020
Răspunsul este DA. Pentru ambii copii pensia se va stabili la maxim 33%, revenind fiecărui copil un procent de 16.66%.
Deci pensia pentru copilul dvs va scădea de la 25% la 16.66%
Legea prevede că pensia pentru un copil este de 1/4, iar pentru 2 copii este de 1/3. Așadar, dacă se naște un alt copil, pensia va fi micșorată, dar procentul pentru fiecare copil nu este obligatoriu să fie egal, câte 1/6 pentru fiecare, ci poate să difere, dar nu poate să depășească 1/3. De regulă procentul este de 1/6 (16,66%) pentru fiecare copil.
Eu si fostul sot locuim in Anglia si divortul s-a facut in Romania. La divort am stabilit amandoi suma de £200 pentru pensia alimentara, nu un anumit procent din salarul lui. £200 este oricum mai putin de 25% din salarul lui. El nu are un venit lunar fix pentru ca este platit la ora, deci oscileaza in functie de orele lucrate. Dar daca ar fi sa calculez, la minimul de ore lucrate lunar, 16.66% din venitul lui, pensia alimentara ar fi £200. Cum ar trebui sa procedam in acest caz? Putem face o noua declaratie legala in care sa precizam ca pensia sa fie 16.66% din venit lui?
deci, nu la jumatate din cat platea, ci jumatate din 1/3. Nu e musai insa, ca intre copii sa se imparta egal, e si asta un aspect, se stabileste in functie de nevoile fiecaruia.
e vb de art 529

Cuantumul întreţinerii

(1) Întreţinerea este datorată potrivit cu nevoia celui care o cere şi cu mijloacele celui care urmează a o plăti.

(2) Când întreţinerea este datorată de părinte, ea se stabileşte până la o pătrime din venitul său lunar net pentru un copil, o treime pentru 2 copii şi o jumătate pentru 3 sau mai mulţi copii.

(3) Cuantumul întreţinerii datorate copiilor, împreună cu întreţinerea datorată altor persoane, potrivit legii, nu poate depăşi jumătate din venitul net lunar al celui obligat.


Detalii: [ link extern ]


Deocamdata nu dvs trebuie sa procedati in vreun fel, el trebuie sa va dea tot 200 , nu mai putin. Il puteti executa pt diferenta.
Cum lui i se naste copilul, el are interes sa se adreseze instantei de judecata pt a stabili o pensie pt copilul dvs in acest caz.
Ultima modificare: Joi, 9 Ianuarie 2020
gi-jane2, moderator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Stabilire pensie cand mai apare un copil naburik naburik Buna ziua! Platesc pensie alimentara 33% la doi copii, iar intre timp, din casnicia actuala a mai rezultat un copil. Daca dau in judecata pentru micsorarea ... (vezi toată discuția)
Recalculare pensie alimentara D_stefan D_stefan Buna ziua. In 2008 am fost dat in judecata de fosta partenera , (nu am fost casatoriti) pt a plati pensie alimentara minorului nascut in 2006 in urma relatiei ... (vezi toată discuția)
Procent pensie alimentara Ellyn Ellyn Buna ziua! Lucrez in Italia si am salariu de 2000 euro,am 3 copii,1 in Romania si 2 in Italia,copilul din Romania m-a dat in judecata pentru majorare si apoi ... (vezi toată discuția)