In urma unui divort ma aflu in situatia de a decide daca voi reusi un partaj de comun acord cu sotul meu, sau va fi nevoie de partaj prin judecatorie. Problema cea mare e urmatoarea: in 2007, in timpul casniciei, am cumparat un apartament prin imprumut bancar. Creditul s-a realizat doar pe seama venitului meu, iar sotul figura ca si codebitor, chiar daca nu a participat cu venitul. Pana luna trecuta apartamentul a fost dat in chirie, iar ratele ratele au fost platite din aceasta. Acum m-am mutat eu cu copiii in acel apartament si am discutat cu fostul sot sa renunte la partea lui de proprietate, urmand ca eu sa platesc integral apartamentul (mai am doar 27 de ani de platit:D). El se leaga insa de partea ca el este codebitor si daca eu nu mai platesc? Intrebarea mea este cum pot face sa raman cu apartamentul? Nu am pe nimeni, nu pot sa merg la banca si sa spun ca schimb codebitorul. El vrea sa fie despagubit cu contravaloarea ratelor achitate, chiar daca nu le-a suportat, si nici asa nu stiu daca va renunta la partea lui. Daca ajung in instanta, aceasta va rezolva si partea cu codebitorul? Adica instanta hotaraste ca bunul este al lui X chiar daca Y este codebitor? Recunosc ca nu ma pricep la probleme juridice si el ma ameninta ca voi pierde apartamentul. Va rog ajutati-ma cu un sfat ptr ca nu stiu ce am de facut. Am doi copiii si am nevoie sa locuim undeva. Va multumesc
Buna ziua !
Consider ca aveti castig de cauza in privinta apartamentului in situatia unui partaj judiciar. Este insa necesar sa solicitati veniturile sotului pe aceasta perioada si sa aduceti dovezi privind contributiile fiecaruia la achizitionarea bunurilor comune. Partea referitoare la contractul de imprumut, nu se rezolva prin hotarare judecatoreasca. Avand in vedere existenta unui contract intre banca si dumneavoastra, contract incheiat cu respectarea prevederilor legale, banca este singura care il poate modifica la cererea dumneavoastra.
Va sfatuiesc sa angajati un avocat in situatia in care ajungeti la partaj pe cale judecatoreasca.
Cu stima !
chiar daca va intelegeti cu fostul sot asupra sumei pe care i-o veti plati, trebuie sa va intelegeti si cu banca in privinta codebitorului.
daca ajungeti in instanta cu partajul, banca va fi citata si va avea si ea un cuvant de spus. instanta va va atribui apartamentul daca demonstrati ca puteti plati
veti avea nevoie de un avocat
Partaj
AnnaMaria17
Buna ziua,
Recent am divorțat și urmează să mă prezint la prima înfățișare pentru partaj. La partaj avem de împărțit un apartament cumpărat prin ... (vezi toată discuția)