avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 400 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Cum pot sa ies de pe un contract de prima casa!
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Cum pot sa ies de pe un contract de prima casa!

Buna ziua! In urma cu 3 ani am achizitionat un apartament prin programul prima casa impreuna cu sotia mea ( eu titular iar ea codebitor )! Ulterior am divortat, ea a ramas in casa si isi plateste ratele etc! Eu vreau sa ies din acest ctr etc ca sa pot sa-mi refac si eu viata samd! Mentionez ca ea nu are un salariu foarte mare ( nu cred ca ar fi eligibila )
Ce posibilitati am?
Multumesc frumos!
Cel mai recent răspuns: Valeriu Chirita , Avocat 11:57, 21 Februarie 2018
Doar cu acordul bancii puteti iesi din contract. Cat priveste achitarea ratelor de catre sotie, cred ca ar fi bine sa aveti un acord scris cu dumneaei pentru a evita in viitor eventuale cereri in pretentii.
Aveti in vedere faptul ca puteti partaja atat activul patrimonial, cat si pasivul.

Asadar, oricand, puteti introduce actiunea de partaj, aceasta vizand bunurile dobandite de la data incheierii casatoriei, precum si imprumuturile perfectate.

Prin urmare, se impune ca bunul imobil sa fie atribuit sotiei dumneavoastra, cata vreme aceasta plateste ratele bancare, iar dumneavoastra nu mai doriti sa contribuiti financiar la plata imprumutului.

In ceea ce priveste sumele de bani investite, puteti solicita obligarea sotiei dumneavoastra la restituire, integral sau in parte.

Contractul de imprumut perfectat poate fi modificata daca exista acordul institutiei creditoare, altminteri, imparteala se realizeaza de catre instanta de judecata.

Poate ajungeti la un acord cu fosta sotie.

Procesul de partaj presupune plata unei taxa judiciare de timbru, anume 3 % din valoarea masei de impartit, evaluata provizoriu, conform grilei notariale orientative, precum si a altor inscrisuri doveditoare.

In cazul in care traiul zilnic va este primejuduit de o taxa judiciara impovaratoare, puteti formula cerere de ajutor public judiciar, in vederea scutirii, reducerii, ori esalonarii.

Succes.
Ultima modificare: Miercuri, 21 Februarie 2018
CABINET DE AVOCAT "STOICA IOANA", Avocat
Ioana Stoica, [Contractul de imprumut perfectat poate fi modificata daca exista acordul institutiei creditoare, altminteri, imparteala se realizeaza de catre instanta de judecata.]

Chiar daca instanta ar dispune lasarea creditului in sarcina sotiei, ar fi hotararea opozabila bancii ? Eu zic ca nu. Chiar daca banca ar fi introdusa in proces, instanta nu poate lipsi banca de unul dintre debitori doar pe simplul considerent ca partile initiale doresc in acest sens.

Aici nu este vorba de ”partajarea pasivului”. Fata de derularea contractului de credit, partile vor dobandi un drept de creanta pe care il pot valorifica sau nu. Tocmai de aceea am zis ca ar fi bine sa existe un acord cu sotia.
Ultima modificare: Miercuri, 21 Februarie 2018
Valeriu Chirita, Avocat

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Locuiesc in strainatate si sunt in proces de divort; eu si sotul avem un credit de nevoi personale cu ipoteca,eu sunt titulara creditului iar sotul este coplatitor; maramaramara maramaramara Sotul nu vrea sa-mi acorde divortul fara a avea o garantie oficiala ca voi continua sa platesc creditul; ce este de facut? Va trebui sa merg in tara sa vorbesc ... (vezi toată discuția)
Partaj sosososo sosososo Buna ziua. Se poate face un partaj intre soti,tinand cont ca apartamentul e ipotecat in favoarea bancii(credit ipotecar).Multumesc frumos. (vezi toată discuția)
Divort/partaj/credit stmonica stmonica Buna ziua Eu si sotul meu urmeazasa divortam, ne-am inteles asupra divortului vom merge la notar. Ramane insa problema partajului...am cazut si aici de acord ... (vezi toată discuția)