Locuiesc in strainatate si sunt in proces de divort; eu si sotul avem un credit de nevoi personale cu ipoteca,eu sunt titulara creditului iar sotul este coplatitor;
Sotul nu vrea sa-mi acorde divortul fara a avea o garantie oficiala ca voi continua sa platesc creditul; ce este de facut? Va trebui sa merg in tara sa vorbesc cu cei de la banca,sa le dau nr meu de cont din strainate? Cum se poate face asta? trebuie sa am si acordul bancii din strainatate?
Mentionez ca mai am doua credite pe numele meu pe care nu le-am platit ( credite de nevoi personale ); cele doua banci au dreptul sa ma urmareasca in strainate?
Datoriile pot fi supuse impartelii ( se procedeaza la imparteala atat a activului, cat si a pasivului patrimonial ).
Atat drepturile, cat si obligatiile sunt comune , in cazul in care acestea au fost dobandite in timpul mariajului.( am in vedere obligatiile contractate pentru nevoile obisnuite din timpul casatoriei ).
Obligatia contractuala care s-a nascut din incheierea contractului de imprumut poate fi comuna.
Astfel, veti putea disputa in cadrul partajului obligatia de plata a ratelor bancare.
In ceea ce priveşte datoriile comune ale soţilor , instanta de judecata poate dispune obligarea sotului dumneavoastra la restituirea cotei de ½ din împrumutul contractat în timpul căsătoriei, dar si la obligarea platii cotei de 1/2 din sumele de bani ramase neplatite la banca, pana la implinirea termenului de rambursare.
Trebuie menționat că partajul între foștii soți nu este opozabil Băncii creditoare, dacă aceasta nu și-a dat acordul.
O bancă vă poate urmări în straăinătate, în UE de exemplu are nevoie de un titlu executoriu european și vă poate executa silit pe veniturile de acolo.
Multe însă nu fac asta. Dar o vor face recuperatorii de creanțe ce cumpără de la bănci creanțe cu 10 % din valoarea acestora și merg până în pănzele albe să recupereze 100 % .