avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 616 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... concediere dupa reintegrare
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

concediere dupa reintegrare

In litigiu de munca ce a avut ca obiect contestatia impotriva concedierii individuale pentru motive ce nu tin de persoana salariatului, in recursul formulat de contestator, instanta conform art 306 alin.2 Cpr. civ. a invocat un motiv de ordine publica in sensul ca decizia de concediere nu contine motivele ( motivarea concreta) ce au determinat concedierea , conditie prevazurta la art 74 alin.1 Codul muncii si sanctionata conform art.76 din Codul Muncii cu nulitatea absoluta a deciziei.
Motivul de ordine publica invocat din oficiu de instanta vizeaza nelegalitatea decizie sub aspectul unei conditii de forma fara sa puna in discutie tenmeinicia deciziei ( instanta de fond a respins contestatia).
Intrebare: dupa reintegrare este posibil emiterea unei alte decizii de concediere (postul fiind efectiv desfiintat) care sa suplineasca viciul de forma pentru care instanta a anulat decizia de concediere initiala?
Se poate, ideea e sa nu va fie incalcate drepturile in cazul emiterii deciziei de concediere, abuzul de drept este oricum in floare cu privire la acest aspect.
Ideea e ca decizia respectiva sa fie conforma cu dispozitiile legii, atat in ceea ce priveste conditiile de forma cat si cele de fond.
Atata timp cat instanta s-a pronuntat in sensul ca decizia nu este motivata, existand obligatia legala in acest sens, se va completa si o veti ataca ulterior.
Oricum se va mentine decizia de concediere daca in structura angajatorului dvs sau in statul de functii postul figureaza ca fiind desfiintat.
~ Conținut șters la cerere ~
Art. 322. - Revizuirea unei hotărâri rămase definitivă în instanţa de apel sau prin neapelare, precum şi a unei hotărâri dată de o instanţă de recurs atunci când evocă fondul, se poate cere în următoarele cazuri:
....
5. dacă, după darea hotărârii, s-au descoperit înscrisuri doveditoare, reţinute de partea potrivnică sau care nu au putut fi înfăţişate dintr-o împrejurare mai presus de voinţa părţilor, ori dacă s-a desfiinţat sau s-a modificat hotărârea unei instanţe pe care s-a întemeiat hotărârea a cărei revizuire se cere;
....

Poate imi clarifica cineva cam cum se aplica in speta art. 322 pct. 5 C. proc. civ...

Motivarea deciziei de concediere nu este o conditie de forma, este o conditie de fond, am uitat sa precizez asta in postarea anterioara.
Pentru a nu ne indeparta de speta, reprecizez: instanta de fond a respins contestatia, apreciind pe fond concedierea ca fiind temeinica si legala.
In recursul formulat de contestator, fara ca acesta sa invoce ca motiv de recurs, inainte de orice evocare a fondului ( recursul fiind devolutiv conform art 304 ind. 1 C.pr. civ) in temeiul art 306 alin.2 din oficiu instanta a invocat un motiv de ordine publica- respectiv decizia de concediare nu are in cuprins motivele care au determinat concedierea conditie de legalitate prevazuta la art 74 alin.1 lit.a din Codul muncii( doar s-au evocat la modul general criza economica si reorganizarea unui punct de lucru cu necesitatea desfiintarii unui nr. de posturi). Conform Codului Muncii ( art.76-78) angajatorul poate sa invoce in aparare in caz de contestatie doar motivele prevazute in Decizia de concediere ( singura derogara este daca in notificarea de preaviz s-ar fi comunicat aceste motive) sub acest aspect instanta putand verifica daca motive indeplinesc prevederile art.65 din Codul muncii( cauze reale , serioase si daca concedierea este efectiva). Ori, in lipsa specificarii in mod concret a motivelor de concediere in decizia de concediere ( chiar daca acestea se regasesc in actele ce au stat la baza emiterii deciziei) sub aspect de ordine publica ( acest motive sunt consacrate deja in solutii date de curtea Constitutionala) duce la incalcarea Codului Muncii Iart. 74 alin.1 lit a si art.76 ( nerespectarea procedurii duce la nulitatea absoluta a concedierii). Deci, daca actele premergatoare , nota de fundamentare si decizia conducerii angajatorului de a proceda la concedieri individuale sau colective contin motivele intemeiate , dar acestea nu sunt preluate in decizia de concediere aferent ficarui salariat caruia i s-a desfiintat postul , decizia de concediere este lovita de nulitate absoluta nu pentru ca pe fond decizia angajatorului nu este intemeiata ci pentru ca in decizia de concediere nu s-au prevazut in concret motivele care au determinat concedierea care confirma conditiile art. 65 din CM ( cauze serioase , efectiva etc..).
In speta in urma unei astfel de decizii date in recurs fara evocarea fondului, angajatorul dupa reintegrarea slariatului si plata despagubirilor poate proceda legal la emiterea unei noi decizii care sa respecte sub aspectul motivului de ordine publica invocat de instanta , conditiile de legalitate prevaute de art. 74 alin.1 lit.a Codul Muncii , respectiv emiterea unei decizii care sa cuprinda motivele care au determinat concedierea astfel cum rezulta din actele ce au stat la baza deciziei de concediere?!
Ultima modificare: Joi, 5 August 2010
viorell2004, utilizator
AndreiT a scris:

Art. 322. - Revizuirea unei hotărâri rămase definitivă în instanţa de apel sau prin neapelare, precum şi a unei hotărâri dată de o instanţă de recurs atunci când evocă fondul, se poate cere în următoarele cazuri:
....
5. dacă, după darea hotărârii, s-au descoperit înscrisuri doveditoare, reţinute de partea potrivnică sau care nu au putut fi înfăţişate dintr-o împrejurare mai presus de voinţa părţilor, ori dacă s-a desfiinţat sau s-a modificat hotărârea unei instanţe pe care s-a întemeiat hotărârea a cărei revizuire se cere;
....

Poate imi clarifica cineva cam cum se aplica in speta art. 322 pct. 5 C. proc. civ...

Motivarea deciziei de concediere nu este o conditie de forma, este o conditie de fond, am uitat sa precizez asta in postarea anterioara.


Dacă, după darea hotărârii, s-au descoperit înscrisuri doveditoare, reţinute de partea potrivnică sau care nu au putut fi înfăţişate dintr-o împrejurare mai presus de voinţa părţilor, ori dacă s-a desfiinţat sau s-a modificat hotărârea unei instanţe pe care s-a întemeiat hotărârea a cărei revizuire se cere (art.322 pct.5 C.proc.civ.)
Legiuitorul are în vedere şi în acest caz două ipoteze distincte.
Prima ipoteză vizează situaţia în care la data pronunţării hotărârii instanţa nu a avut în vedere anumite înscrisuri, imposibil de prezentat, care, dacă erau cunoscute instanţei cu ocazia judecării pricinii, ar fi fost de natură să determine o altă soluţie.
Pentru a se admite revizuirea pe acest motiv trebuie îndeplinite cumulativ
următoarele condiţii :
- revizuientul să prezinte un înscris doveditor ;
- înscrisul pe care se bazează partea interesată să nu fi putut fi înfăţişat în procesul în care s-a pronunţat hotărârea atacată cu revizuire, fie pentru că a fost reţinut de partea potrivnică , fie dintr-o împrejurare mai presus de voinţa părţii ;
- înscrisul să fi fost descoperit după darea hotărârii , adică este un înscris nou care nu a fost folosit în litigiul soluţionat prin hotărârea atacată;
- înscrisul să fi existat la data pronunţării hotărârii atacate ;
- înscrisul să fie determinant, în sensul că dacă ar fi fost cunoscut de instanţa a cărei hotărâre este atacată, ar fi putut duce la pronunţarea unei alte soluţii .
A doua ipoteză vizată în textul art.322 pct.5 C.proc.civ. duce la admiterea revizuirii, dacă s-a desfiinţat sau s-a modificat hotărârea unei instanţe pe care s-a întemeiat hotărârea atacată cu revizuire, adică a dispărut suportul probator pe care se sprijină această din urmă hotărâre .
Ca urmare, hotărârea modificată sau desfiinţată trebuie să fi fost determinantă pentru soluţia pronunţată prin hotărârea atacată.
Revizuirea este admisibilă pe acest motiv numai dacă s-a desfiinţat sau s-a modificat „hotărârea unei instanţe”, nu şi atunci când este vorba de un act administrativ individual ori de un act normativ .

Alte discuții în legătură

Termen revizuire ContSters83715 ContSters83715 in cate zile se poate inregistra la litigii de munca ( curtea de apel) revizuirea ( cale extraordinara de atac) conform cpc? (vezi toată discuția)
Cai extraordinare de atac impotriva unei hotarari pronuntate in recurs sorania sorania o alta intrebare am pentru ca astazi am avut un recurs facut de parat , la tribunal mi- a admis actiunea avind ca obiect pretentii (asa este scris in sentinta) ... (vezi toată discuția)
Termen de exercitare a caii revizuirii avvaslui avvaslui As dori opini in ceea ce priveste momentul de la care se calculeaza termenul de o luna pentru revizuire. Astfel, impotriva unei decizii din apel s-a formulat ... (vezi toată discuția)