AndreiT a scris:
Art. 322. - Revizuirea unei hotărâri rămase definitivă în instanţa de apel sau prin neapelare, precum şi a unei hotărâri dată de o instanţă de recurs atunci când evocă fondul, se poate cere în următoarele cazuri:
....
5. dacă, după darea hotărârii, s-au descoperit înscrisuri doveditoare, reţinute de partea potrivnică sau care nu au putut fi înfăţişate dintr-o împrejurare mai presus de voinţa părţilor, ori dacă s-a desfiinţat sau s-a modificat hotărârea unei instanţe pe care s-a întemeiat hotărârea a cărei revizuire se cere;
....
Poate imi clarifica cineva cam cum se aplica in speta art. 322 pct. 5 C. proc. civ...
Motivarea deciziei de concediere nu este o conditie de forma, este o conditie de fond, am uitat sa precizez asta in postarea anterioara.
Dacă, după darea hotărârii, s-au descoperit înscrisuri doveditoare, reţinute de partea potrivnică sau care nu au putut fi înfăţişate dintr-o împrejurare mai presus de voinţa părţilor, ori dacă s-a desfiinţat sau s-a modificat hotărârea unei instanţe pe care s-a întemeiat hotărârea a cărei revizuire se cere (art.322 pct.5 C.proc.civ.)
Legiuitorul are în vedere şi în acest caz două ipoteze distincte.
Prima ipoteză vizează situaţia în care la data pronunţării hotărârii instanţa nu a avut în vedere anumite înscrisuri, imposibil de prezentat, care, dacă erau cunoscute instanţei cu ocazia judecării pricinii, ar fi fost de natură să determine o altă soluţie.
Pentru a se admite revizuirea pe acest motiv trebuie îndeplinite cumulativ
următoarele condiţii :
- revizuientul să prezinte un înscris doveditor ;
- înscrisul pe care se bazează partea interesată să nu fi putut fi înfăţişat în procesul în care s-a pronunţat hotărârea atacată cu revizuire, fie pentru că a fost reţinut de partea potrivnică , fie dintr-o împrejurare mai presus de voinţa părţii ;
- înscrisul să fi fost descoperit după darea hotărârii , adică este un înscris nou care nu a fost folosit în litigiul soluţionat prin hotărârea atacată;
- înscrisul să fi existat la data pronunţării hotărârii atacate ;
- înscrisul să fie determinant, în sensul că dacă ar fi fost cunoscut de instanţa a cărei hotărâre este atacată, ar fi putut duce la pronunţarea unei alte soluţii .
A doua ipoteză vizată în textul art.322 pct.5 C.proc.civ. duce la admiterea revizuirii, dacă s-a desfiinţat sau s-a modificat hotărârea unei instanţe pe care s-a întemeiat hotărârea atacată cu revizuire, adică a dispărut suportul probator pe care se sprijină această din urmă hotărâre .
Ca urmare, hotărârea modificată sau desfiinţată trebuie să fi fost determinantă pentru soluţia pronunţată prin hotărârea atacată.
Revizuirea este admisibilă pe acest motiv numai dacă s-a desfiinţat sau s-a modificat „hotărârea unei instanţe”, nu şi atunci când este vorba de un act administrativ individual ori de un act normativ .