avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 526 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Este legal ca dupa intoarcerea din concediul de ...
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Este legal ca dupa intoarcerea din concediul de crestere a copilului pana la 2 ani sa fii concediat?

M-am intors din concediul de crestere copil pana la 2 ani in ziua cand copilul meu a implinit 2 ani. Am facut analizele medicale si psihologicul inainte cu aproximativ doua saptamani inainte de a reveni la serviciu la cererea societatii la care lucrez.Toate au decurs cum trebuie din prima zi de serviciu, mai exact am facut instructajul in cele 8 ore de lucru asa cum se face la SNTFM CFR MARFA. A doua zi de lucru insa am primit preaviz in care se specifica ca incepand cu data de 03.08.2010 pana in data de 30.08.2010 inclusiv,se acorda un praviz de 20 de zile lucratoare. La motivele din preaviz este specificat faptul ca sunt concediata individual datorita restructurarii si reorganizarii societatii,printre care si desfintarea postului ocupat de mine in scopul eficientizarii activitatii societatii.
La implinirea termenului de preaviz, urmeaza sa fie emisa decizia de concediere,incetarea contractului individual de munca,fiind din initiativa angajatorului pentru motive ce nu tin de persoana salariatului, ca urmare a concedierii individuale.In preaviz se comunica faptul ca angajatorul a indeplinit obligatiile prevazute la art.65,66,69 si 70 din Codul Muncii si ca nu au avut posibilitatea de a oferi un alt loc de munca corespunzator pregatirii profesionale.Precizez faptul ca in luna martie (a.c.) s-au facut restructurari colective la societate , acestia au beneficiat de venit de completare iar de la personal mi-au zis ca eu nu beneficiez de nimic caci la mine este concediere individuala.Vreau sa spun ca pe lista de concediere colectiva am fost si eu introdusa impreuna cu inca doua colege care eram in crestere copil. Intrbarea este daca este legal cum s-a procedat in cazul meu si daca intradevar nu beneficiez si eu de venit de completare pe langa somaj?????


Ultima modificare: Miercuri, 4 August 2010
ramyra, utilizator
Cel mai recent răspuns: NZC160 , utilizator 11:13, 22 Septembrie 2011
Nu sunt specialist in resurse umane si nici jurist de meserie dar cred ca daca erati in concediu in continuare nu v-ar fi disponibilizat , asa cum s-a intamplat in martie si singura spuneti ca ati fost trecuta pe tabele. Atunci ar fi fost ilegal sa va desfaca CIM. Acum insa cred ca au procedat corect. Imi pare rau pt dv. si va urez sa fiti tare si sa treceti peste asta!
Beneficiati de salarii compensatorii ... Contractul Colectiv de munca unic la nivel national 2007 - 2010 stipuleaza in art.78 alin.1 ca, la incetarea contractului individual de munca din motive ce nu tin de persoana salariatului, angajatorii vor acorda acestuia o compensatie de cel putin un salariul lunar, in afara drepturilor cuvenite la zi.

Contractele colective de muncă nu pot conţine clauze care să stabilească drepturi la un nivel inferior celui stabilit prin contractele colective de muncă încheiate la nivel superior.
Fiind societate nationala, la concedierea colectiva s-a tinut cont de hotarare de guvern si probabil cu alt numar si cuantum de plati compensatorii (venit de completare - asa cum spuneti dvs)
La concedierea individuala, platile conf CCM, pot fi mai mici decat in primul caz
Intrucat la acea data (martie 2010) aveati Contractul suspendat cu CIC, nu puteati fi disponibilizata
Ultima modificare: Joi, 5 August 2010
Bruta, utilizator
NU AVEAU VOIE SA VA CONCEDIEZE , Legea 202/2002 - legea egalitatii de sanse spune ca 6 luni dupa intoarcerea din CIC nu va pot concedia .
stefan1974 a scris:

NU AVEAU VOIE SA VA CONCEDIEZE , Legea 202/2002 - legea egalitatii de sanse spune ca 6 luni dupa intoarcerea din CIC nu va pot concedia .


1. Legea 202/2002 nu spune asa ceva.
2. Din CCMUNN pe anii 2007-2010:
Art.76...
(3) Pe o perioada de minimum 6 luni de la reluarea activitatii, considerata perioada de readaptare, salariatii care au beneficiat de concediu de maternitate si/sau concediu legal platit pentru ingrijirea copilului in varsta de pana la 2 ani nu vor putea fi concediati pentru motivul de necorespundere profesionala prevazut de Codul muncii.
3. Dar poate fi concediata pentru alte motive, chiar si in interiorul celor 6 luni.

Alte discuții în legătură

Oug nr. 36/2011 - venit de completare? Mihaill Mihaill Buna ziua.Am o scurta intrebare:care sunt societatile la care se va aplica OUG 36/2011? (vezi toată discuția)
Intoarcerea din cic emanuela_ab emanuela_ab buna ziua, dupa cei 2ani din CIC , cand ma intorc la serviciu , angajatorul este obligat sa-mi pastreze postul max 6luni sau nu? care este temeiul legal (vezi toată discuția)
Disponibilizare colectiva irinalucaci irinalucaci Buna. Va rog sa imi spuneti daca eu ma incadrez la disponibilizare colectiva daca in momentul cand s-au facut disponibilizarile (inclusiv postul meu), eu am ... (vezi toată discuția)