avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1976 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... tutore
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

tutore

Buna ziua.Sotul meu are prin hotarire definitiva de divort incredintarea fiului lui in varsta de 13 ani.In urma cu cativa ani a fost plecat din tara si a facut ( prin notar cred) o imputernicire ceva, sa il reprezinte la scoala, si nu mai stiu unde. El in baza acestei hartii ar putea sa i-a copilul?
Cel mai recent răspuns: ContSters160686 , utilizator 14:56, 5 August 2010
pai nu ati spus ca i-a fost incredintat copilul printr-o hotarare judecatoreasca?!
nu prea inteleg ce e cu hartia de care vb.
Tutorele este desemnat de autoritatea tutelara in instanta de judecata. Mai multe detalii aici: [ link extern ]
Tutela (lat. tutela "protectie")
Dreptul Familiei
Reglementata in C. fam., institutie de ocrotire a minorului, care este lipsit de ingrijire parinteasca (parinti morti, necunoscuti etc.), precum si a alienatului si debilului mintal, dar mai ales a persoanei care, din cauza varstei, nu se poate apara singura. Aceste persoane, fiind lipsite de capacitatea de exercitiu sau avand capacitatea de exercitiu restransa, vor fi reprezentate in instanta prin tutorele desemnat de autoritatea tutelara. Tutorele exercita drepturile si indeplineste obligatiile ce ii revin, in baza tutelei, in scopul ocrotirii intereselor acestor persoane ( le administreaza averea, se ocupa de cresterea, educarea, invatatura si pregatirea lor profesionala, reprezentarea in justitie etc.). Legea opreste sa se incheie acte juridice intre tutore, sotul, o ruda a lui, pe de o parte, si minorul (pupil), pe de alta parte. Nu poate face, in numele minorului, donatii, gajarea bunurilor minorului etc.
In ceea ce priveste imputernicirea sau procura pentru reprezentarea tatalui in relatia cu terti in scopul protejarii intereselor copilului (la scoala, la medic, etc), aceasta nu se substituie hotararii de incredintare a minorului.
Pentru a intelege ce document a facut tatal la notariat, puteti vedea aici tipurile de procuri si valabilitatea acestora: [ link extern ]
L.C.
Ultima modificare: Joi, 5 August 2010
Laura Ciobeica, moderator
ati formulat incorect enuntul problemei dvs.atat timp cat sotul are tutela copilului el poate da procura altei persoane.nicidecum lui insusi.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Curator andryzs andryzs Cine are dreptul de a incredinta 2 femei (cu certificat tip handicap mintal,parintii decedati, boli sechelare etc.) unui curator? Curatorul poate sa fie ... (vezi toată discuția)
Dobindire statut de tutore fimir fimir Este vorba de mama mea,eu fiind unicul fiu,ea fiind divortata de tatal meu.Problemele de acum urmeaza.Ea este bolnava,sufera de Parkinson fiind internata in ... (vezi toată discuția)
Cerere de interdictie judecatoreasca OlteanuCoca OlteanuCoca Familia doreste sa obtina o interdictie judecatoreasca pentru un membru al familiei care sufera de schizofrenie paranoida si care a dat in judecata citeva ... (vezi toată discuția)