Puteti intreprinde demersurile legale in sensul celor aratate si explicitate mai jos mai jos .
In acest sens adresati-va serviciului specializat din cadrul Primariei la care sunteti arondat.
Notiunea de curatela
Curatela reprezinta institutia de drept civil prin care se realizeaza ocrotirea unor persoane fizice care , aflandu-se in anumite situatii speciale prevazute de lege , nu pot sa-si exercite drepturile si sa-si apere interesele Este reglementata de art. 152-157 C. fam.
Clasificarea curatelei
1. In functie de intinderea puterilor acordate curatorului:
a. curatela speciala , in cadrul careia curatorul este imputernicit sa incheie un singur act (ex.: curatela pentru vanzarea unui imobil)
b. curatela generala , in cadrul careia curatorul este imputernicit sa se ocupe de persoana si patrimoniul unei persoane , incheind acte de conservare si de administrare (ex.: curatela alienatului mintal pana la pronuntarea hotararii judecatoresti de punere sub interdictie).
I2. In functie de durata:
b. curatela permanenta , instituita pe o durata nelimitata
In functie capacitatea persoanelor aflate sub curatela:
a. curatela persoanelor capabile (propriu- zisa) , destinata ocrotirii persoanelor cu capacitate deplina de exercitiu aflate in situatii speciale
b. curatela persoanelor incapabile (speciala) , destinata ocrotirii persoanelor lipsite de capacitate de exercitiu sau cu capacitate restransa de exercitiu.
Cazuri (prevazute de art. 152 C. fam.):
Curatela persoanelor in varsta , bolnave fizic sau infirme , care desi capabile , nu pot , datorita situatiei speciale in care se afla , sa-si administreze personal bunurile si sa-si apere multumitor interesele. Din motive temeinice , aceste persoane nu pot sa-si numeasca un reprezentant sau un madatar genera l, conform art. 152 lit.a C. fam.
Curatela persoanelor incapabile
Acest tip de curatela urmeaza regulile de la tutela si se instituie pentru ocrotirea unor persoane lipsite de capacitate de exercitiu sau cu capacitate restransa de exercitiu , curatorul tinand provizoriu locul parintilor sau al tutorelui.
Cazuri:
1. curatela instituita pentru minorul lipsit de ocrotire parinteasca, pana la numirea tutorelui;
2. curatela instituita pentru debilul si alienatul mintal, in cursul procesului de punere sub interdictie judecatoreasca, pana la numirea tutorelui;
3. curatela instituita pentru minor sau interzis judecatoresc, in cazul in care parintii sau tutorele nu-si pot indeplini temporar atributiile;
4. curatela instituita in caz de interese contrare intre parintii sau tutore si minor sau interzis judecatoresc (ex.: in materie succesorala, cand la mostenire vin in concurs sotul supravietuitor si copilul minor al defunctului).
Instituirea curatelei
Curatela se poate institui, conform art. 154 alin. 1 C. fam., la cererea celui care urmeaza a fi reprezentat, a sotului sau, a rudelor, a tutorelui sau a celor aratati in art. 115 C. fam., sau, din oficiu, de autoritatea tutelara.
Cu exceptia curatorului unei succesiuni numit de notar, numirea curatorului se face de autoritatea tutelara din raza teritoriala a domiciliului minorului, respectiv a interzisului judecatoresc.