avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 463 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... tutore
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

tutore

Care sunt conditiile ca o persoana sanatoasa si bine primita sa fie tutore unei persoane adulte,cu probleme de sanatate sau de varsta?
In ce consta acest serviciu?
Ce drepturi are persoana care este tutore bolnavului sau varstnicului?
Cu respect.
Cel mai recent răspuns: ContSters160686 , utilizator 20:16, 11 Octombrie 2010
Cred ca este vorba de Curatela, care este o Institutie reglementata de C. fam., si care are ca scop ocrotirea juridica a unor persoane fizice aflate in situatii speciale, prevazute de lege.
Curatela (lat. curator "ingrijitor")
Ea este organizata de autoritatea tutelara. Curatela se instituie pentru ocrotirea unei persoane capabile, dar care, din cauza batranetii, a bolii sau a unei infirmitati fizice, nu poate personal sa-si administreze bunurile sau sa-si apere interesele in conditii multumitoare. Ea se instituie la cerere sau din oficiu, dar cu consimtamantul celui reprezentat. Curatela nu aduce atingere capacitatii celui reprezentat si este supusa acelorasi reguli care guverneaza mandatul. Curatela, fiind institutie de ocrotire juridica a intereselor unei persoane, se poate institui pentru ocrotirea intereselor unei persoane in varsta, capabile, minorului, cu capacitatede exercitiu restransa, a celor lipsiti de capacitate de exercitiu, precum si in alte cazuri cand persoanele se afla in nevoie (ex. curatela surdomutului, a persoanei ce urmeaza sa fie pusa sub interdictie etc).
Curator, persoana care are ca sarcina legala sa ingrijeasca de interesele altei persoane puse sub curatela. El este in drept sa ceara inlocuirea sa, dupa trei ani de la numire.
O discutie similara si aici: www.avocatnet.ro/content/for...
L.C.
Ultima modificare: Luni, 11 Octombrie 2010
Laura Ciobeica, moderator
prin instanta puteti sa obtineti curatela.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Curator andryzs andryzs Cine are dreptul de a incredinta 2 femei (cu certificat tip handicap mintal,parintii decedati, boli sechelare etc.) unui curator? Curatorul poate sa fie ... (vezi toată discuția)
Obtinerea interdictiei ! corinuta corinuta Sunt jurista debut. si am o clienta care are o problema. Fiica ei in varsta de 26 de ani a fost diagnosticata cu oligofrenie gr. I a fost manipulata de doi ... (vezi toată discuția)
Curatela ContSters116348 ContSters116348 Un reclamant in procesul de divort cu handicap de gradul1 nu a reusit sa semnaze mandatul pentru a fi reprezentat de un avocat ,care este procedura ca el sa ... (vezi toată discuția)