avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 575 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... pensie
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

pensie

Mâ numesc Ovidiu Radu,
Sînt cetâtean român cu domiciliul în strâinâtae (Franta) din anul 1990.
Sînt nâscut în anul 1955
Casa de pensii din localitatea unde locuiesc (Lyon) sint pe cale de a inocmi dosarul de pensie (mai precis dosarul de cariarâ).
Intrebarea mea este :
- cum se procedeazâ pentru validarea anilor munciti î România înainte de 1990.
Precizez câ am desfasurat o activitate între anii 1980 si 1990.
Anterieur anului 1980 am muncit ca muncitor sezonizr din anul 1969 pînâ in anul 1980.
Am urmat stagiul militar (cu termen redus) in anii 1974 si 1975.
Am urmat cursurile facultâtii de instalatii incepînd cu anul 1975 pe care am absolvito în anul 1980.
Mâ intereseazâ sâ stiu care este cadrull juridic care se aplicâ în cazul meu.
Vâ multumesc.
Cel mai recent răspuns: Gabriela Pintea , Consilier juridic 15:02, 5 August 2010
Buna ziua! :)

Inteleg ca veti beneficia de pensie din partea statului francez, in Romania nu indepliniti deocamdata conditiile referitoare la varsta standard de pensionare.

In vederea deschiderii drepturilor de pensie, intre state se recunosc reciproc stagiile de cotizare pentru care s-au achitat contributiile de asigurari sociale, conform art. 8 din Legea nr. 19/2000. Romania a incheiat cu Franta conventie de reciprocitate in domeniul asigurarilor sociale iar perioada lucrata aici constituie stagiu de cotizare si in Franta.

Pentru adaugarea perioadei lucrate in Romania urmeaza sa va adresati casei de pensii de care apartineti in Franta si sa completati formularele europene de legatura, schimbul de documente urmand sa se faca intre state.

La stabilirea drepturilor de pensie, statul francez va avea in vedere anii lucrati in Romania numai ca perioada, pe care o va adauga perioadei lucrate in Franta. Accesati link-ul de mai jos si cititi si raspunsurile date acolo.
www.avocatnet.ro/content/for...

Prevederile care se aplica in privinta acordarii pensiei comunitare sunt Regulamentul CEE 1408/1971 si Regulamentul CEE nr. 574/1972. Actul normativ francez adoptat in aplicarea celor doua Regulamente nu il cunosc, imi pare rau.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Contributii platite in alte tari; pensie comunitara lore79 lore79 buna seara.in urma cu 2 ani am lucrat in italia cu carte de munca{un an}ceea ce inseamna ca am contribuit la fondul de pensii de acolo.Intrebarea mea este,unde ... (vezi toată discuția)
Varsta de pensionare liviacodru liviacodru Am lucrat 8 ani intre 1983-1991 in Romania, dupa care am plecat in Italia, unde lucrez si acum. As dori sa stiu, acei 8 ani lucrati in Romania mi se vor ... (vezi toată discuția)
Pensie din strainatate vasmili vasmili buna seara si la multi ani ! am si eu o nedumerire , vreau sa precizez ca lucrez in germania si platesc acolo contributiile sociale fiind angajat acolo .. ... (vezi toată discuția)