As vrea sa-mi protejez urmasii de procese inutile in situatia unui deces(al meu sau al sotului,care nu este si tatal lor)
Situatia este urmatoarea:am mostenit de la parinti un apartament,inaintea casatoriei cu actualul meu sot,apartament care doresc sa ramana copiilor mei.Eu nu am frati,nici parinti,doar copii,majori.Intrebarea mea este:dupa un anumit numar de ani de la casatorie ,in cazul decesului meu,ar putea veni la mostenire sotul meu,iar dupa decesul lui fratii pe care ii are?
In alta ordine de idei:locuim in casa sotului,mostenire de la parinti.Toate actele sunt perfectate de asa maniera incat in acest moment casa este proprietatea exclusiva a sotului.In cazul nefericit in care sotul meu ar deceda eu as avea vreun drept la mostenire sau ar veni la mostenire doar fratii.Eu si sotul meu nu avem copii impreuna,el nu are deloc,eu am copii majori dintr-o casatorie anterioara.
In concluzie ma intereseaza cum se face succesiunea in cele 2 situatii.
In cazul decesului dvs., sotul vine la mostenire, la fel si dvs. veti veni la mostenirea bunurilor (casa) lasate de sot . Cotele de mostenire sunt diferite.Sotul supravietuitor in concurs cu copii mosteneste 1/4 din mostenire, sotul supravietuitor in concurs cu colateralii privilegiati (fratitii) 1/2 din mostenire. Si un drept de abitatie pana la iesirea din indiviziune sau pana la 1 an.
~ final discuție ~
Alte discuții în legătură
Mostenire din donatie
rina68
Buna ziua, am o prietena care a fost casatorita timp de 16 ani cu un barbat, el a decedat de curand. Nu au avut copii . Casa in care au locuit a fost o donatie ... (vezi toată discuția)
Succesiune
davidmirela
Succesiune Bună dimineața! Nepoțelei mele ea decedat ieri soțul S au căsătorit legal acum 1 an și 3 luni Înainte de căsătorie el și a cumpărat un ... (vezi toată discuția)