avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 692 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... numele purtat de soti dupa casatorie
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

numele purtat de soti dupa casatorie

E obligatorie purtarea aceluiasi nume de familie de catre ambii soti, sau e posibil ca dupa casatorie fiecare sot sa poata purta numele avut inainte de casatorie? In alte tari e aceasta regula?
Cel mai recent răspuns: ContSters160686 , utilizator 15:05, 6 August 2010
e obligatoriu sa purtati numele pe care il stabiliti la incheierea casatoriei
este posibil ca sotii sa-si pastreze numele avut anterior casatoriei
inainte de/la data incheierea(ii) casatoriei stabiliti ca nume veti pruta, aveti trei optiuni:
-numele sotului /sotiei
-ambele nume reunite;
-fiecare isi pastreaza numele
Ultima modificare: Vineri, 6 August 2010
Cab.Av.Doroiman Camelia, Avocat
multumesc pentru raspunsuri! inca sint derutata. deci se stabileste un singur nume cum spune domnul avocat? saufiecare isi poate pastra numele?
imi puteti da un temei legal, va rog ?
Ultima modificare: Vineri, 6 August 2010
ellena, utilizator
Codul familiei :

Art. 27
La incheierea casatoriei, viitorii soti vor declara, in fata delegatului de stare civila, numele pe care s-au invoit sa-l poarte in casatorie.
Sotii pot sa-si pastreze numele lor dinaintea casatoriei, sa ia numele unuia sau altuia dintre ei sau numele lor reunite.

Art. 28
Sotii sunt obligati sa poarte in timpul casatoriei numele comun declarat.
Daca sotii s-au invoit sa poarte in timpul casatoriei un nume comun si l-au declarat la incheierea casatoriei potrivit dispozitiilor art. 27 din codul de fata, fiecare din soti nu va putea cere schimbarea acestui nume, pe cale administrativa, decat cu consimtamantul celuilalt sot.
este o posibilitate..nu o impunere..numai ca daca l-a incheierea casatoriei optati pt numele sotului..tre sa il purtati...deci la incheierea casatoriei...va hotarati...fie va pastrati numele...fiel il schimbati renuntand la al dumneavoastra si preluandu-l pe al sotului...fie il pastrati si pe al dumneavoastra si il preluati si pe al sotului....

Alte discuții în legătură

Numele la casatorie george_81 george_81 buna ziua,am o intrebare legata de casatorie.in caz ca nu se declara niciun numele pan la incheierea casatoriei ce nume vor puta cei doi soti in timpul ... (vezi toată discuția)
Pastrare nume AMF2010 AMF2010 Buna ziua, vreau sa-mi pastrez numele de familie dupa casatorie, insa vreau sa iau si numele sotului (adica el ramane cu al lui) iar eu, al meu - si - al ... (vezi toată discuția)
Numele dupa casatorie ionela20 ionela20 Am vazut mai multe discutii pe tema asta si am si eu o intrebare- Cand te casatoresti poti lua intai numele de familie al baiatului si il pastrezi si pe al tau ... (vezi toată discuția)