Am vazut mai multe discutii pe tema asta si am si eu o intrebare- Cand te casatoresti poti lua intai numele de familie al baiatului si il pastrezi si pe al tau dupa numele lui?Asta numai la fata se poate? Multumesc!
Puteti sa alegeti numai numele sotului, puteti sa va pastrati numele dvs actual fara nici o modificare au puteti uni cele doua nume (Ex: Popescu-Alexe)
Codul familiei: Art. 27. - La încheierea cãsãtoriei, viitorii soti vor declara, în fata delegatului de stare civilã7, numele pe care s-au învoit sã-l poarte în cãsãtorie.
Sotii pot sã-si pãstreze numele lor dinaintea cãsãtoriei, sã ia numele unuia sau altuia dintre ei sau numele lor reunite.
Art. 28. - Sotii sunt obligati sã poarte în timpul cãsãtoriei numele comun declarat. Dacã sotii s-au învoit sã poarte în timpul cãsãtoriei un nume comun si l-au declarat la încheierea cãsãtoriei potrivit dispozitiilor Art. 27 din codul de fatã, fiecare dintre soti nu va putea cere schimbarea acestui nume, pe cale administrativã, decât cu consimtãmântul celuilalt sot.
Adica el sa isi pastreze doar numele lui de familie si eu numele lui+numele meu de familie?in ordinea asta.In acest caz copii ce nume vor purta?Multumesc mult!
Posibilitatile legale sunt urmatoarele: fiecare isi pastreaza numele, luati numele unuia sau altuia dintre voi, numele voastre reunite.
Potrivit art. 62 alin. (1) C. fam.„copilul din casatorie ia numele de familie comun al parintilor", iar alineatul (2) al aceluiasi articol prevede ca „daca parintii nu au un nume de familie comun, copilul va lua numele de familie al unuia dintre ei ori numele lor reunite. in acest caz, numele copilului se va stabili prin invoiala parintilor si se va declara, o data cu nasterea copilului, la serviciul de stare civila".
Casatorie
Flori.Dida
Buna seara!Am si eu o intrebare:ce demersuri trebuie sa fac pt a-mi pastra numele de fata si dupa casatorie?Va trebui ca viitorul meu sot sa preia si acest ... (vezi toată discuția)