Buna seara!Am si eu o intrebare:ce demersuri trebuie sa fac pt a-mi pastra numele de fata si dupa casatorie?Va trebui ca viitorul meu sot sa preia si acest nume(nu va dori,cu siguranta)?De ce acte am nevoie?Cat timp dureaza aceasta procedura?Multumesc!
Codul Familiei:
Art. 27 La incheierea casatoriei, viitorii soti vor declara, in fata delegatului de stare civila, numele pe care s-au invoit sa-l poarte in casatorie.
Sotii pot sa-si pastreze numele lor dinaintea casatoriei, sa ia numele unuia sau altuia dintre ei sau numele lor reunite.
Art. 28 Sotii sunt obligati sa poarte in timpul casatoriei numele comun declarat.
Daca sotii s-au invoit sa poarte in timpul casatoriei un nume comun si l-au declarat la incheierea casatoriei potrivit dispozitiilor art. 27 din codul de fata, fiecare din soti nu va putea cere schimbarea acestui nume, pe cale administrativa, decat cu consimtamantul celuilalt sot.
Ca sa completez informatia privitoara numele de familia, si stiind ca familia fara copii este nuda, e bine sa va citam si ce se intampla cu copii in acestor cazuri: Art. 62
Copilul din casatorie ia numele de familie comun al parintilor.
Daca parintii nu au nume de familie comun, copilul va lua numele de familie al unuia dintre ei ori numele lor reunite. in acest caz, numele copilului se va stabili prin invoiala parintilor si se va declara, odata cu nasterea copilului, la serviciul de stare civila. In lipsa unei asemenea invoieli, autoritatea tutelara de la domiciliul copilului va hotara, ascultind pe parinti, daca copilul va purta numele unuia dintre ei sau numele lor reunite.
Evident, dupa hotararea autoritatii tutelar, dcizie respectiva ...e cauza de divortul fiind vinovat autoritatea respectiva si cel care a fost uitat are toate drepturile la actiunea in judecata...:D
ca sa fie echitabil luati numele de familie de la amandoi
~ final discuție ~
Alte discuții în legătură
Numele dupa casatorie
ionela20
Am vazut mai multe discutii pe tema asta si am si eu o intrebare- Cand te casatoresti poti lua intai numele de familie al baiatului si il pastrezi si pe al tau ... (vezi toată discuția)