Am inceput constructia unei case pe un teren pe care l-am achizitionat in urma cu aprox 2 ani. Unul dintre vecini al carei casa e construita la aprox 50 cm fata de limita de proprietate are inspre curtea mea 5 geamuri de dimensiuni diferite, unele mate altele transparente (toate se pot deschide) . Am facut o sesizare la primarie dar am primit raspuns ca nu este de competenta lor sa rezolve problema pt ca zic ei geamurile au fost facute cu mult timp in urma (unul dintre ele a fost facut sigur anul trecut). Intrebarea mea este ce ar trebui sa fac mai departe, sa merg la directia in constructii sa depun o sesizare sau sa merg direct la tribunal.
La Inspectorat nu stiu ce veti obtine, dar la instanta puteti cere sa-si acopere fereastra/ferestrele. Sediul materiei privind obligatia de respectare a distantei fata de proprietatea vecina, este atat Codul civil, cat si Legea 50/1991
puteti merge sa epuneti o sesizare dar puteti merge si pe calea tribunalului , dar nu cred sa aveti vreo sansa de reusita atata timp cat geamurile sunt facute de foarte mult timp, chiar daca el le-a inlocuit cu altele noi avea acest drept.
in cazul in care a fost facut altul nou fara aprobarea dumneavoastra deabia atunci puteti avea sansa de castig iar cel mai simplu se face o sesizare in cadrul primariei iar ei vor lua masurile de rigoare dand o amenda sau chiar obligandul la readucerea ca mai inainte a imobilului
parerea mea este ca cel mai bine sa cadeti la o intelehgere cu vecinul si sa rezolvati tacit aceasta problema
Casa vecinului mai de mult construita in baza unui proiect, in functie de nevoile sale... fara sa stie ca veti fi vecini, Dar dvs cand ati achizitionat terenul ati vazut casa vecinului si totusi ari achizitionat terenul...
Daca in fiecare parte a casei sale isi construiesc case si altii, trebuie sa-si anuleze ferestrele??
Ce motiv are sa le mute dupa placerea vecinilor? NU aveti ce face. Daca ati construit casa in vecinatatea sa, el nu are obligatia de a-si modifica propria casa, dupa placul celorlalti. Daca dv va construiti acum casa.. peste cativa ani vine un vecin caruia nu-i place fereastra dvs care da inspre casa lui.. oare sunteti dispus sa va mutati fereastra pe un al perete al casei, doar pentru ca asa doreste acel vecin?? Eu nu cred...
Pentru ce sa faceti sesizare?? ca are ferestre la casa lui? nu este nici o abatere de la proiectul sau de constructie nici de la vreo alta norma si nici o infractiune... Nu stiu daca aveti vreo satisfactie dupa un eventual proces... Dar fiecare are dreptul sa incerce...
...
Ok, dar eu nu pot intelege un singur lucru, pe vremea cand a fost facuta casa nu existau proiectanti, proiectul casei inseamna o schita de mana desemata pe o hartie, acele geamuri dumnezeu stie dc sunt sau nu in proiect. Iar dc codul civil specifica ca la o distanta asa mica sunt permise geamuri oare de ce nu as avea castig de cauza.
Poti sa faci chiar orice si dc in 2 ani nu ai nici o reclamatie ramane definitiv, chiar dc e impotriva legii.