avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1690 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... pensie de urmas sot supravietuitor
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

pensie de urmas sot supravietuitor

tatal meu a decedat in 2007 si era pensionar...am depus actele pentru pensia de urmas...iar dupa vreo 3 luni a venit pe numele mamae...dar scria clar ca urmasii beneficiari su7ntem noi(2 surori si eu)...mama era in calitate de tutore...mama avea atunci 47 de ani...dar as vrea sa stiu nu cumva trebuia sa beneficieze si ea 6 luni de aceasta pensie?ca mie mi s-a spus de la casa de pensii ca primim noi pensia 100% din partea tatalui...la ce varsta isi poate depune dosarul pentru pensia de urmas dupa ce terminam noi,copii studiile...adica peste 2 ani..ea are acum 50 de ani...ast rasp
Cel mai recent răspuns: Gabriela Pintea , Consilier juridic 12:36, 7 August 2010
la data decesului tatalui mama dvs lucra sau era pensionara?
era casnica...
da, atunci mama dvs are dreptul la pensie de urmas.
in concluzie are drept la pensie dupa ce terminam noi,copii studiile...dar auzisem niste speculatii ca ar trebui sa aiba 60 de ani ca sa aiba acest drept...multumesc
@athe

Interventie moderator

athe a scris:
da, atunci mama dvs are dreptul la pensie de urmas.

Regulamentul de postare in forum nu interzice, si nici nu ar putea interzice, scrierea de mesaje complet eronate. Insa pct. 2.4 din regulament prevede ca Posturile trebuie sa fie bazate pe argumente, si sa aduca un plus de valoare discutiei. Desigur ca, in mod inevitabil, raspunsurile vor contine o doza de subiectivism datorata interpretarii sau practicii proprii, insa ne-am dori sa nu sustii pozitii categorice fara sa aduci argumente in acest sens.

Pentru ca am remarcat ca ati scris mai multe mesaje neargumentate, va rog ca, pe viitor, sa va argumentati raspunsurile. Regulamentul de postare in Forum, a carui respectare nu este o optiune, poate fi citit aici:
www.avocatnet.ro/content/tag...
Multumesc!


@getutza22

"Speculatiile" pe care le-ati auzit sunt adevarate. Potrivit art. 69 din Legea nr. 19/2000, mama dvs. putea sa solicite pensie de urmas pe o perioada de 6 luni de la data decesului, daca in aceasta perioada nu realiza venituri lunare dintr-o activitate profesionala pentru care asigurarea era obligatorie sau acestea erau mai mici de o patrime din salariul mediu brut pe economie.

Acum, cand are varsta de 50 de ani si au trecut 3 ani de la decesului tatalui dvs., mama dvs. nu poate beneficia de pensie de urmas.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Ban temporar tarzan2012 Admin Admin Incalcare repetata a art 2.4 din Regulamentul Forumului Avocatnet.ro 2.4. Posturile trebuie sa fie bazate pe argumente, si sa aduca un plus de valoare ... (vezi toată discuția)
Avertisment user exbrom  Iuliana Cermak Iuliana Cermak Utilizatorul exBrom primeste avertisment pentru incalcarea urmatoarelor dispozitii din Regulamentul de postare in forum: Art.2.1. teza a I-a si a II-a:\"Nu ... (vezi toată discuția)
Executori judecatori Mainerici  Ctin Mainerici Ctin stie cineva daca executori judecatoresti colaboreaza cu expertii contabili (vezi toată discuția)