In 2008, asociatia noastra de proprietari a incheiat un contract pentru mansardare si proprietarii care au semnat au primit bani. Acest proiect nu s-a realizat deoarece unul dintre proprietari nu si-a dat acordul (din cei 60 eexistenti). Firma care dorea sa execute lucrarea a trimis saptamana trecuta o notificare, prin care instiinta locatarii semnatari ca in termen de o saptamana sa innapoieze sumele primite sau vor fi dati in judecata pt. recupera acesti bani.Oamenii din bloc,majoritatea cu venituri mici si pensionari, nu au bani. Am auzit ca exista o noua ordonanta de urgenta, care permite mansardarea (intabularea si obtinerea autorizatiei de constructie) numai cu acordul a 50%+1 proprietari. As dori sa aflu daca exista aceasta ordonanta si daca ea se aplica si la contractele mai vechi sau ce alte posibilitati legale exista?
In Monitorul Oficial a fost publicata Legea nr. 170/2010 pentru completarea art. 45 din Legea nr. 7/1996 - a cadastrului si a publicitatii imobiliare.
Art. 1. alin (3).
"Prin exceptie de la dispozitiile alin. (2) si prin derogare de la prevederile art. 39 din Legea nr. 230/2007 privind infiintarea, organizarea si functionarea asociatiilor de proprietari, incetarea destinatiei de folosinta comuna pentru partile comune din cladirile cu mai multe etaje sau apartamente se poate hotari motivat, cu o majoritate de doua treimi din numarul coproprietarilor".
alin. (5) :
"In cazurile prevazute la alin. (3) si (4), coproprietarii care nu au votat ori, dupa caz, s-au opus la instrainare sau ipotecare, au dreptul la o despagubire justa, stabilita pe cale conventionala ori, in caz de neintelegere, pe cale judecatoreasca".
Nu aveti de ce sa va faceti griji. Toate contractele dintre asociatiiile de proprietari si firmele de constructii privind cesionarea terasei sunt nule intrucat asociatia de proprietari nu are dreptul sa cesioneze terasa. Notificarea v-a trimis-o la intimidare ,cacealma sau cum vreti sa-i spuneti.
Daca insa contractul nu este semnat de catre asociatia de proprietari ci de proprietari in nume propriu si in forma autentica ar fi bine sa consultati un avocat.
Indiferent intre cine si cine s-au incheiat contractele, din moment ce proiectul nu se poate realiza din cauza proprietarilor, se reziliaza contractul. Iar cei care au primit bani trebuie sa-i restituie.
Dar legea 170/2010 poate fi invocata si-atunci firma ar putea sa-si ia in pri,ire terasa. O sa-l plateasca pe cel care nu a fost deacord cu aceeasi suma platita celorlalti.
Mansardare
conico
Buna ziua!
Imi cer scuze, stiu ca acest subiect a mai fost dezbatut, dar totusi am o nelamurire.
Eu locuiesc intru-un bloc P+4, stau la etajul 1, ... (vezi toată discuția)