avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1034 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... mansardare
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

mansardare

Buna ziua!
Imi cer scuze, stiu ca acest subiect a mai fost dezbatut, dar totusi am o nelamurire.
Eu locuiesc intru-un bloc P+4, stau la etajul 1, presedintele sustine ca vrea mansardare si ca o poate face cu 50+1, bun pana aici.
Intrebarea mea este daca eu am cota indiviza de la terasa cum poate el ceda dreptul meu?si cum o poate vinde?
dupa mintea mea ar trebui sa ne schimbam toti contractele de proprietate,nu?
Multumesc anticipat!

Cel mai recent răspuns: elga50 , moderator 14:26, 12 Aprilie 2011
Cam da, adica, da! :)
- mansarda inseamna o constructie;
- pentru constructie iti trebuie actul de proprietate a terenului (terasa blocului)
- terasa blocului este, pana una-alta, in proprietatea tuturor proprietarilor, proportional cotei-parti indivize.
- deci trebuie instrainata suprafata terasei, adica trebuie instrainata o parte din proprietatea comuna.
- instrainarea unei parti din proprietatea comuna se face cu respectarea Legii 170/2010 cu privire la acest subiect.
- mansardarea, adica constructia unei mansarde, se face, conform cu legea de mai sus, cu acceptul a 2/3 dintre proprietari, nu a 50% + 1.
- ca sa se instraineze aceasta suprafata este necesara vanzarea cotei-parti indivize din terasa a fiecarui proprietar.
Exista o abureala in lege intre acordul a 2/3 dintre proprietari si vanzarea-cumpararea care presupune acceptul a 100% dintre proprietari. Nu stiu ce notar va face aceasta vanzare incompleta.

Dincolo de orice speculatii, un lucru este clar, nu 50% + 1, ci 2/3. Si vazut daca se gaseste vreun notar corupt care sa imbarlige treaba de asa natura incat sa faca o vanzare fara o parte din vanzatori.
exact ceea ce gandeam si eu!
eu am mai incercat intr-o sedinta de bloc sa le explic ca trebuie sa ne vindem fiecare cota parte, dar presedintele nu si nu!
sunt tare curioasa cum o sa duca el 80 de proprietari dintre care unii decedati , sau primaria sa vanda si sa schimbe contractele de casa si mai ales cine o sa plateasca pentru acte!
ca sa nu mai spun ca blocul este din 2 scari si vrea sa faca mansardare doar pe o scara!
pana una alta eu nu voi fi de acord sa vand, doar sa cesionez, cred ca asta ar fi mai bine!
Ultima modificare: Marți, 12 Aprilie 2011
conico, utilizator
Cesionarea....hm!:hm:
Nu se poate construi pe o suprafata cesionata, decat maghernite, nu constructii durabile.
Plus ca asemenea constructii peste cladiri care au fost proiectate intr-un anumit regim de inaltime si rezistenta, plus calitatea lucrarilor de "lasa-ma sa te las" vor da mari batai de cap proprietarilor actuali.

Mai bine va schimbati presedintele actual decat sa suportati nenorocirile ulterioare de toate felurile. Numai daca va pomenesc de conectarea la infrastructura actuala de tevi fara modificarea parametrilor de functionare a intregii cladiri sau de acoperisuri care se desprind la un vanticel mai puternic.

Merita banii primiti? Poate pentru unii care au de gand sa plece din bloc, merita....:foottap:
elga50, moderator
Care bani?
ei vor sa cedam terasa pentru mansardare doar pt izolare termica a blocului, schimbare tevi apa rece, apa calda nu este cazul ca nu avem de mai bine de 7 ani, schimba tevile de canalizare, schimbat geamuri pe casa scarii , da si o zugraveala , si gata, a si sa nu uit ne pune sistem de iluminat cu senzor de miscare, deja m-a dat pe spate pe mine!#-o#-o#-o

ei merg pe principiul "lasa ba ca merge si asa", trist dar adevarat avem un caz in blocul din fata unde presedintele s-a cam dus cu forta peste locatari, culmea celor de la noi din bloc li se pare normal cum a procedat!
i-am intrebat daca ar veni sa le impuna sa isi vanda casa cu forta ar fi la fel de incantati? s-a lasat liniste.

socul mare va fi si in toamna cand probabil va fi oprita si caldura, pana atunci se vor bucura de un maglavais pe pereti si un polistiren de 5mm!

deja s-a facut o schema precum eu sunt lupul, care nu vrea si din cauza mea au platit reparare de tevi si alte cheltuieli gospodaresti!

este destul de greu sa ii convingi ca isi vand singuri caciula , cand le-a luat deja fata cu un maglavais!:)):)):))
conico, utilizator
Daca constructorul ar fi neamt in perioada de crestere economica normala si linistita...as zice ca oferta n-ar fi de aruncat la cos.
Dar noi vorbim de constructor de-al nostru, care nu are scrupule la inselatorii, n-are meseriasi, ca toti cei buni au plecat prin strainataturi, stie ca pentru o bidinea de vopsea si o teava luata de la fier vechi si pusa in locul alteia la fel de mancata de rugina, operatiune facuta cu miscare de prestidigitator o sa-i dea pe spate pe pensionarii si somerii care se vor bucura ca "ia, uite, nene, ce meserias e asta...bun asa =D>!!!", fara sa stie sau sa viseze ca ala-si freaca mainile de bucurie ca i-a iesit pasienta la fraierit.
Iar presedintele se face si el cu niscaiva banuti buni sau lucrari pricopsite prin casa sau altele si mai si....., ca eu n-am sa cred in ruptul capului ca se comporta asa, la fraierit in vazul lumii, pe de pomana si din spirit civic.

Aveti grija!:ban:

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Intabulare, apartamentare mansarda izomihai izomihai Buna ziua.Firma la care lucrez,o firma de constructii,s-a lovit de urmatoarea problema.in schimbul anveloparii unui bloc de 4 etaje si 2 scari,asociatia de ... (vezi toată discuția)
Vanzare terasa Dorian Negoitescu Dorian Negoitescu Poate asociația de proprietari sa vândă prin contract de vânzare-cumpărare terasa blocului ? ªi ,dacă s-a executat o șarpanta pe terasa ... (vezi toată discuția)
Mansardare bloc mariusghe2003 mariusghe2003 buna ziua , de acordul cator proprietari dintr-un bloc este nevoie pentru mansardare? presupun ca de al tuturor, fiecare fiind co-proprietar pe o cota ... (vezi toată discuția)